Hopp til innhold

Verdens lengste pepperkaketog

Holmestrand, Hof og Sande har satt sammen verdens lengste pepperkaketog, på over 370 meter.

Pepeprkaketoget

Hvor mye pepperkakedeig som er brukt totalt sett, er usikkert. Totalt sett ble nærmere 700 kg pepperkakedeig delt ut på skolene. Lokomotivet på bildet er laget av Ivar Bakke, på det norske bake- og koonditorlandslaget.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

For å slå den gjeldende rekorden på 206,5 meter, satt i 2011 av selveste NSB, har Holmestrand, Hof og Sande kommuner fått med seg nærmere 800 skolebarn, foreninger, lag og det norske bake- og koonditorlandslaget. Over tusen mennesker har deltatt.

Det har resultert i 370,75 meter med pepperkakedeig, sjokoladepynt og melis – verdens lengste pepperkaketog. Det snor seg gjennom gangene i den nye Holmestrand-stasjon. Det er så langt at det til slutt måtte anlegges dobbeltspor for å få plass til alle vognene.

– Målet var å bygge et pepperkaketog på 250 meter, men ingen av oss kunne se for oss at det skulle bli 370 meter, sier næringssjef i Holmestrand, Inger Christensen som også har vært koordinator og leder i prosjektet.

Utfordrende med frakt

Pepperkaketog

TRYGG PÅ SEIEREN: Næringssjef i Holmestrand, Inger Christensen som også har vært koordinator og leder i prosjektet, sier at de har vært ganske trygge på at det skulle bli rekord de siste dagene. – Vi hadde veldig mange skoleelever med, både fra Hof, Holmestrand og Sande.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

For å få rekorden godkjent, måtte toget henge sammen uten så mye som en millimeters glipe. Da var det fint med litt melis på innerlomma.

– Vi har kalt melisen for beredskapsmelis, ler André Løvaas. Han er trener for det norske bake- og koonditorlandslaget.

Frakt og montering har vært utfordrende. Nærmere 30 vogner ble ødelagt underveis. De ferdige vognene måtte ut av klasserommene og inn på Rådhuset. Deretter ble de fraktet til togstasjonen og opp på bordene.

– I forbindelse med det har vi gått rundt og limt og reddet vogner.

Det sier Løvaas som allerede ved oppstart antydet hvordan det kom til å gå.

– Jeg sa at her lukter det både pepperkaker og verdensrekord, sier han og trekker på smilebåndet.

Pepperkaketog

ETTER EN MAL: Over tusen mennesker har vært med på å lage pepperkaketoget. Vognene er 25 cm lange, laget etter en mal utarbeidet av Holmestrand kommune.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Stolt av innbyggerne

Ordfører Alf Johan Svele i Holmestrand kommune er spesielt stolt.

– Det føles veldig godt. Som ordfører blir jeg veldig stolt for jeg har fått bekreftet det jeg visste om Holmestrands befolkning, og det er at de alltid stiller opp, og er engasjerte.

Han innrømmer at han var veldig nervøs idet bakingen ble satt i gang.

Alf Johan Svele

OFFISIELL ÅPNING: Ordfører Alf Johan Svele håper at statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som kommer til den offisielle åpningen lørdag, vil legge merke til pepperkaketoget. – Det er en fantastisk gest fra innbyggerne, sier Svele.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det har ikke bare vært ren entusiasme fra starten av, men ble etter hvert snudd til pur glede og arbeidsinnsats. I går fikk jeg telefoner fra flere, som lurte på om de kunne komme med vogner i dag tidlig.

Lørdag 17. Desember er det offisiell åpning av den nye stasjonen, men toget vil bli utstilt fram til søndag 18. desember. Mange kunne nok tenkt seg en smak, men toget er ikke godkjent for menneskelig konsum. Det ender trolig opp som grisefor.

– Pepperkaketoget vil gå til gjenvinning eller til grisen, så kanskje det smaker pepperkaketog av juleribba til neste år, sier André Løvaas.

Du kan se mer av pepperkaketoget her:

Verdens lengste pepperkaketog
Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark