– De fleste fjellovergangene vil bli stengt i kveld

Storm og nedbør vil skape svært vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge i kveld.

Stengt vei

Skal du over fjellet lørdag ettermiddag eller kveld, må du belage deg på at du kan bli kjørende i en kolonne, eller må vente fordi vegen er stengt.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel til store deler av Sør-Norge, som forteller at du kan få problemer med å komme deg over fjellet i løpet av kvelden og natten.

Fylkene som er spesielt utsatt er Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark. Det er ventet sterk vind opp i full storm styrke, og vindkast opp mot 30 meter i sekundet inn over land.

– Det er ventet svært kraftig vind, og i tillegg til det kommer det snø. I perioder vil dette komme som regn under 900–1200 meter. Jeg regner med at de fleste fjellovergangene vil stenges i løpet av kvelden eller natten, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Inger-Lise Askautrud til NRK.no.

Laster Twitter-innhold

Les også:

Vil også blåse kraftig søndag

Askautrud sier den kraftige vinden kommer til å fortsette gjennom natten, og også utover søndag. Søndag ettermiddag vil vinden avta.

– Det kommer også til å blåse kraftig i lavlandet, men her kommer det ikke nedbør som i fjellet. Det er ventet stiv kuling, og etter hvert dreier vinden mot nordvest, og da kan vi få perioder med ganske kraftige vindkast.

Hun oppfordrer alle som har tenkt seg over fjellet i løpet av kvelden til å sjekke med Statens vegvesen om hvilke fjelloverganger som er stengt eller kolonnekjørt.

– Det er ventet en del snø på fjellet, og kombinert med vind gjør jo dette at det blir svært dårlig sikt, sier Askautrud.

Laster Twitter-innhold

Les også:

Vegtrafikksentralen i Telemark

Ved vegtrafikksentralen i Porsgrunn, følger de nå godt med på uværet som er ventet innover Sør-Norge lørdag kveld.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Lurt å komme over i tide

Anne Berget sitter ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn, hvor de har oversikt over fjellovergangene i Sør-Norge. Hun sier de har sett varslene, og har ekstra beredskap de kan kontakte dersom det blir nødvendig.

– Det er lurt å komme seg over fjellet før fjellovergangene stenger. Alle som vet de skal over fjellet i ettermiddag og kveld bør forberede seg på at det kan bli kolonnekjøring eller stengt. Da vil jeg oppfordre dem til å sjekke at de har nok drivstoff på bilen, varme klær og mat og drikke.

Berget sier de allerede har vært i kontakt med mannskapene på fjellet.

– Vi har snakket med dem, og de er klar over det været som er ventet. Vi forbereder oss så godt vi kan, sier hun.

Her kan du se webkamera fra de ulike fjellovergangene:

Laster kart, vennligst vent...

Disse fylkene i Sør-Norge er utsatt for uværet som kommer i kveld. Det gjelder fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.