Vear skal til Tønsberg

Det avgjorde Kommunal- og moderniseringsdepartementet i dag.

Vear skole
Foto: Linn Løkken / NRK

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vedtatt at grensen mellom Stokke kommune og Tønsberg kommune justeres.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner valgte å lytte til innbyggerne.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Endringen vil skje fra 1. januar 2017, samtidig som Stokke, Andebu og Sandefjord blir slått sammen til nye Sandefjord.

Hørte på innbyggerne

– De berørte innbyggerne har gitt et tydelig signal om at de ønsker å bli ett felles tettsted i Tønsberg. Derfor mener jeg at det er riktig å gjennomføre denne grensejusteringen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Fylkesmann Erling Lae er fornøyd med avgjørelsen.

– Dette er i tråd med vår anbefaling til departementet. Folk i området Vear i Stokke og Hogsnes og Bjelland i Tønsberg utgjør et sammenhengende boområde. Og folkeavstemningen viste at et flertall på Vear ønsket å tilhøre Tønsberg, sier Lae.

Samlet innbyggertall i området er om lag 3800 innbyggere, der 2500 innbyggere hører til Stokke kommune og 1300 innbyggere hører til Tønsberg kommune.

Mentalt forberedt

Erlend Larsen, ordfører i Stokke kommune

Erlend Larsen, ordfører i Stokke, fikk ikke oppfylt ønsket om å få Vear med til Sandefjord.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Grensejusteringen har vært heftig debattert i kommunen. Ordfører i Stokke, Erlend Larsen, ønsket at Vear skulle bli med Stokke inn i nye Sandefjord kommune, men mener en grensejustering skal gå greit.

– Vi skal sette i gang med prosessen som må til for å gjennomføre dette i praksis etter nyttår, men mentalt har vi allerede forberedt oss en stund, sier Larsen.

– Krevende år

Kommunegrensejusteringen, som er den største siden 1972, gjennomføres samtidig som Stokke, Andebu og Sandefjord blir slått sammen i januar 2017. Stokke får derfor 1,2 millioner kroner for å sikre at de nødvendige prosessene blir gjennomført.

– Det vil bli et krevende år for innbyggere og ansatte i Stokke, men jeg er trygg på at sluttresultatet vil bli en enklere hverdag for innbyggerne i Vear. Jeg regner med at kommunene samarbeider godt for å legge til rette for dette arbeidet, sier Sanner.