Hopp til innhold

– Ville jeg skulle si at hun solgte tepper

Larvik tingrett fortsatte tirsdag behandlingen av saken mot en 49 år gammel tyrkisk kvinne som er tiltalt for å ha jobbet svart samtidig som hun mottok trygdeytelser fra NAV. Aktor ber om to års fengsel for kvinnen.

Jan Stapnes, Anneli Kittelsen, Siri Vigmostad og Tore Fjeldskår

Larvik tingrett fortsatte tirsdag behandlingen av saken mot en 49 år gammel tyrkisk kvinne.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Den tiltalte kvinnen har jobbet for mange familier i Larviksområdet i mange år.

En kvinne som hadde engasjert den tiltalte tyrkiske kvinnen var første vitne på rettens andre dag. Vitnet forklarte, som andre vitner har forklart, at de engasjerte kvinnen etter tips fra venner og bekjente og at kvinnen gjorde rent i huset.

Vitnet fortalte at hun gjorde en god jobb og tok 130 kroner timen. Pengene ble betalt over bank.

– Skulle si at hun solgte tepper

– Har du vært i kontakt med tiltalte etter at saken begynte, spurte aktor politiinspektør Jan Stapnes.

– Ja, hun kom på besøk, sa vitnet.

Hva var formålet med det besøket, spurte aktor.

– Hun ville at jeg skulle si at hun solgte tepper, sa vitnet.

– Hva svarte du til det, spurte aktor.

– Jeg sa at det kunne vi ikke, sa vitnet.

  • Les mer om aktors påstand lengre ned i saken
Morten Furuholmen

Forsvarer Morten Furuholmen studerer et sølvfat som er beslaglagt hjemme hos tiltalte og som et vitne sa tilhørte hans avdøde mor som tiltalte vasket for.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Tok ulik timepris

Andre vitner har forklart det samme om tiltaltes forsøk på påvirkning og falsk forklaring.

Flere vitner har forklart at de betalte en fast pris og at penger både er utbetalt kontant og over bank. Den tiltalte kvinnen har tatt ulik timepris etter det vitner forteller i retten. Noen betalte 130 kroner timen, andre betalte 150 kroner timen. I tillegg har kvinnen tatt betalt for kjøring.

Mange vitner har i løpet av sakens gang fortalt hvordan de hadde kommet i kontakt med, eller tipset om, den tyrkiske kvinnen. Det har for det meste vært via var naboer, familie eller nære venner.

For syk til å jobbe

En jurist fra NAV forklarte seg også i retten tirsdag. Juristen fortalte om tiltaltes kontakt med NAV og de ytelser den tiltalte kvinnen fikk og hadde krav på fra NAV.

Da kvinnen måtte sende meldekort til NAV hver 14. dag fikk hun fritak for dette etter at hun la fram legeerklæring, forklarte NAV-juristen.

– Hun sa dessuten at hun ikke jobbet noe i det hele tatt, sa juristen fra NAV i retten. Nå er alle utbetalinger fra NAV stoppet.

NAV-juristen forklarte at NAV forsøkte ulike tiltak for å få kvinnen i arbeid, men det gikk ikke. Konklusjonen til NAV ble at kvinnen var for syk til å jobbe.

Ingen, sa juristen, hun ble sykemeldt fra flere rengjøringsjobber.

– Vi kan ikke presse noen

Flere legeerklæringer og diagnoser viste hun ikke kunne jobbe med renhold.

– NAV kan ikke presse noen til å jobbe når det legges fram legeerklæringer, sa juristen.

Juristen forklarte at NAV har hatt møter med kvinnen flere ganger. Kvinnen dokumenterte hver gang at hun var veldig syk og sa at hun verken jobbet eller kunne jobbe. NAV har utbetalt til sammen noe over 2,2 millioner kroner i trygdeytelser til kvinnen i en periode på 8 år.

Juristen forklarte inngående hvordan NAV jobber og hvilke regler, plikter og rettigheter de som mottar ytelser fra NAV har.

Fordi kvinnen har jobbet som renholder for private samtidig som hun har fått penger fra NAV, har NAV nå krevd tilbake alle pengene kvinnen har fått.

– Bestrider NAV legeerklæringene som kvinnen har lagt fram, spurte forsvareren.

– Nei, overhodet ikke, sa NAV-juristen.

– Jeg er overrasket

Tiltaltes fastlege forklarte seg også i retten tirsdag. Kvinnen har opphevet legens taushetsplikt. Hans forklaring bekrefter de skriftlige uttalelser som er lagt fram i retten tidligere.

– Kvinnen har svært mange og store helseplager, både fysisk og psykisk sa legen.

– Er du overrasket at hun rent fysisk har klart å jobbe som renholder i flere familier, spør forsvarer.

– Veldig overrasket, sa legen. Hun har forklart at hun klarte å jobbe noe hjemme, men at det ikke var mulig å jobbe på annen måte.

– Tror du at hun ble i stand til å jobbe fordi hun brukte sterke smertestillende medikamenter, spurte forsvarer Furuholmen.

– Mest sannsynlig, sa legen. Nå har jeg forstått at hun har jobbet, og det har jeg ikke trodd at hun kunne, sa legen.

– To år i fengsel

Aktor Jan Stapnes sier i sin prosedyre at det ikke er tvil om at kvinnen har jobbet svart og dermed unndratt skatt og merverdiavgift. Dette har kommet fram gjennom de omfattende forklaringene fra vitner.

Når det gjelder trygdebedrageri så oppfatter aktor at tiltalte var noe usikker på beløpet og dermed kjente seg delvis straffskyld. Aktor mener at tiltalte har lurt NAV og gitt uriktige opplysninger om arbeidsevne, og at hun må straffes for det. Aktor mener at dette er grovt bedrageri.

Når det gjelder tiltalen for tyveri, så er det ett av tyveriene som utløste saken. Aktor sa i sin prosedyre at de bevis som er lagt fram i retten trygt må legges til grunn, ikke minst fordi de er funnet hjemme hos tiltalte.

Aktor sa at trygdebedrageri er strengt.

– Forholdet til NAV er et tillitsbasert system. Det er mange ulike typer stønadsordninger og mange stønadsberettigede her i landet, så det er derfor umulig å legge opp systemer som det føres inngående kontroll med hele tiden. Derfor er det tillitsbasert, sa Jan Stapnes.

Stapnes la fram bedrageridommer som kunne være sammenlignbare på flere måter.

Han la ned påstand om at tiltalte bør straffes med 2 års fengsel. Tiltalte inndragning på 42.706 kroner og erstatning til NAV på 2. 184.397 kroner.

– Har opplevd mye smerte

Forsvarer Morten Furuholmen sa i sin prosedyre at de beløpene hun har tjent svart, er mindre beløp over mange år.

– Pengene har hun brukt til å bedre sin egen helse, og så skal man altså straffes til fengsel i to år for dette.

Furuholmen ber om at retten ser på saken mer nyansert og mer menneskelig, og la ned påstand om at hans klient blir ansett på mildeste måte.

– Hun har en vanvittig tragisk livsreise, sa forsvarer Furuholmen. Hun har hatt mye smerte. Det er store betenkeligheter med å idømme henne fengsel. Jeg er bekymret for hennes ulike belastninger og helseplager knyttet til et fengselsopphold, sa Furuholmen.