Hopp til innhold

Valgkamp anno 1973

Valgkamp før og nå – se arkivbildene her.

Valgkamp 1973 Arbeiderbevegelsen i Vestfold
Foto: ukjent fotograf/fra arbeiderbevegelsens arkiv/vestfoldarkivet

Det har vært gjennomført valg i Norge siden 1814. Kommune- og fylkestingsvalg siden 1898. Det er flere politikere nå, som reiser i større biler og busser, med større valgkamp-boder.

Bildeserien ovenfor viser bilder fra arkivene til Sandefjord Høyre og Arbeiderbevegelsen i Vestfold.

Steinar Gullvåg

Steinar Gullvåg satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 2006 til 2013.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Den største forandringen i norsk valgkamp er at partipressen er borte, sier Steinar Gullvåg. Den tidligere stortingsrepresentanten forlot Stortinget i 2013 og skriver for tiden på en bok om Vestfold Arbeiderpartis historie fra 1980 til 2006.

Arkivbilder

I forbindelse med valget har arkivarene i Vestfoldarkivet lett frem bilder fra tidligere valg i Vestfold. Det er bilder fra arbeiderbevegelsens valgkamp i 1973 og det er bilder fra Høyres arkiver og deres valgkamp i 1977.

Unntaket er dette bildet.

Sandar Unge Høire - fra før 1957

En gjeng ungdommer henger under fanen til Sandar Unge Høire. Vi vet ikke hvor gammelt bildet er, men antar at det er over 60 år gammelt.

Foto: Ukjent fotograf/Vestfoldarkivet

Vi vet ikke når det er tatt, men det må ha vært før 1957, da ble nemlig Sandar Unge Høire slått sammen med Sandefjord unge Høire. Hvis noen vet noe om dette bildet, vil vi gjerne vite om det.

I bildearkivet ovenfor er bare bilder fra Høyre og Arbeiderbevegelsen, fordi de har levert sine arkiver til Vestfoldarkivet.

Mer personfokusert

Tidligere ble mye av valgkampene ble ført gjennom og av avisene, mimrer Steinar Gullvåg. Han mener dette er den største forskjellene på valgkampen før og nå.

– Den andre store forskjellen er at vi nå går på dørene til folk. Det var det mange som vegret seg for før i tiden, selv om vi visste at det fungerte godt. Vi skulle liksom ikke forstyrre folk, sier Gullvåg.

Han trekker også frem hvordan valgkampen nå er mer personfokusert.

– Partilederne spiller en langt større rolle nå. De er jo kjendiser i dag de, sånn var det ikke før.

Terningkast

Gullvåg mener det var flere folkemøter før. Det var debattmøter og folkemøter, og de store talerne reiste landet rundt og talte partiets sak.

De talte og talte og talte. Folk kom hjemmefra og hørte på. Nå går folkemøtene på tv, og ingen behøver å reise seg fra sofaen for å få med seg møtene.

Gullvåg tror det er blitt vanskeligere å drive valgkamp nå. Han mener politikernes argumenter ble vektlagt mer før, mens det nå er avgjørende hvordan lederne opptrer på tv.

- Pressen kaster jo terning på hvordan de fremsto. Hva de sa er liksom ikke så viktig, sier Gullvåg.

Han mener den norske valgkampen går i samme retning som amerikanernes, om enn litt saktere, men at vi kommer etter.

Mye har forandret seg i den norske valgkampen, men det er jammen mye som er likt også. Se tv-reportasjen fra 1977, fra programmet Valgtimen. Her er det hyttebygging på Nøtterøy som er tema. Høres det kjent ut?

Reportasje fra valgkampen i Telemark, Buskerud og Vestfold foran Kommune- og fylkestingsvalget. Sending fra bedriftskantine ved Porsgrunn
Porselensfabrikk. Arbeiderpartiets leder Gro Harlem Brundtland er hovedgjest og utspørrere er Bjørn Hansen og Tom Berntzen. Programleder er 
Guro Rustad.

Denne høsten samarbeider NRK Vestfold med Vestfoldarkivet. Arkivet har store mengder dokumenter, aviser, brev og industrihistorie - i tillegg til bilder.

Noe av det skal vi vise i en serie artikler på NRK.no/vestfold og på Instagram der du kan finne oss som NRK Vestfold.