Hopp til innhold

Vågehval strandet i Bamble: – Vil bli undersøkt

En seks meter lang hval ligger strandet på Halvorsodden ved Såstein i Bamble. Hvalen har blitt avlivet, opplyser Fiskeridirektoratet.

En strandet vågehval i Bamble

HVAL: En strandet hval ligger på Halvorsodden ved Såstein i Bamble.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

En vågehval ligger strandet i Bamble. Fiskeridirektoratet har vært på plassen siden onsdag kveld.

– Hvalen er av dyrevelferdsmessige grunner blitt avlivet. Det var ikke mulig å redde den, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, Olav Lekve.

Det er ikke klart hva som er årsaken til at hvalen svømte inn mot land.

En seks meter lang hval ligger strandet på Halvorsodden ved Såstein i Bamble. Hvalen har blitt avlivet, opplyser Fiskeridirektoratet.

En seks meter lang hval ligger strandet på Halvorsodden ved Såstein i Bamble. Hvalen har blitt avlivet, opplyser Fiskeridirektoratet.

– Det hender fra tid til annen at hvaler strander. I noen tilfeller er det mulig å berge dem, men i dette tilfelle så var sjansene store for at den ikke ville overleve et redningsforsøk.

Hvalen var utmattet og sliten, og det ble tatt en beslutning i samråd med veterinær at det var best å avlive den, forteller Lekve.

Nå vil hvalen bli slept lenger ut på dypere vann.

– Når store dyr i sjøen dør, så forsvinner de for eksempel ned på bunnen.

Fiskeridirektoratet på plass pga. strandet hval i Bamble

Fiskeridirektoratet fikk beskjed om den strandede hvalen onsdag. Siden da har de vurdert sammen med veterinær hva de skal gjøre med den.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Uvanlig i dette området

Vågehvalen finnes i alle verdenshav og er den minste av bardehvalene i finnhvalgruppen, skriver Havforskningsinstituttet. De kan bli inntil 10 meter lange.

Lekve forteller at det kanskje ikke er så vanlig med en strandet hval i dette området.

– I nord og på vestkysten så dukker det opp av og til at hvaler strander av ulike grunner.

Eivind Thorsen er rådgiver ved Hvalfangstmuseet i Sandefjord. Han forteller at vågehval er den hvalarten som Norge i dag driver fangst på.

Strandet vågehval i Bamble

Hvalen var utmattet og sliten, opplyser Fiskeridirektoratet.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

– Det er tre land som driver med kommersiell hvalfangst i dag, Norge, Island og Japan. Det er en stor vågehvalbestand som det settes en kvote på. Man tar en svært liten del av den totale bestanden.

Vanskelig å finne eksakt årsak til stranding

Ifølge forsker og veterinær, Kathrine Ryeng, ved Havforskningsinstituttet er det mange årsaker til at en hval kan strande.

Kathrine Ryeng

VIL BLI UNDERSØKT: Forsker og Veterinær, Kathrine Ryeng, forteller til NRK at hvalen vil bli undersøkt så langt det lar seg gjøre.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det kan ofte være vanskelig å bestemme den eksakte årsaken til strandingen. Ofte kan flere faktorer bidra til stranding eller dødelighet.

Ryeng mener man kan dele årsaken inn i to grupper: naturlige og menneskeskapte.

Naturlige årsaker kan være svekkelse på grunn av alder, sult og sykdom, predasjon, separasjon fra mordyr, dårlig navigering grunnet vær, sosialt samhold i en gruppe eller eksponering for algegifter.

Menneskeskapte årsaker til stranding kan være innvikling eller inntak av fiskeredskaper og marint søppel, skipspåkjørsel og eksponering for undervannstøy, kjemiske- eller oljeutslipp.

Denne hvalen vil bli undersøkt så langt det lar seg gjøre og tatt prøver av, før den senkes på dypt vann.