Hopp til innhold

– Campingvogner brenner raskt

Campingkos kan være brannfarlig. Røykvarsler i campingvogna er like viktig som hjemme, men det er mange som ikke har det.

Brannvesenet sløkkar brannen i ei campingvogn på Tofterøy camping.

En campingvogn brenner fort. Arkivbilde.

Foto: Jon M. Tofterå

I fjor omkom to mennesker i campingbrann.

Bare i juni i år er det rapportert om campingvognbranner på Hamar, i Kvelde, Saltstraumen og Porsgrunn. En person er omkommet.

– En brann utvikler seg skremmende raskt i campingvogn eller telt. Du har som regel bare sekunder på å komme deg ut, sier skadesjef Ketil Voll i Tryg Vesta.

Brannfare

På camping bor og sover vi i til dels trange og uvante omgivelser omgitt av lett antennelige materialer.

Campingvogna brukes som soveplass i ferien på samme måte som andre har hytte.

– Da er det viktig det er en røykvarsler der du sover, sier branninspektør Lenni Madsen i Sandefjord brannvesen.

Inspiserer campingplasser

Sammen med kollega Ivar Gade, inspiserer de campingplassene i kommunen. Folk som får besøk er positive til informasjonen de får, og reagerer spontant dersom det blir påvist forhold som må rettes.

– Campingplasseierne er også svært flinke med å regulere avstanden mellom vognene og å ha slokkemidler tilgjengelig over hele plassen.

Bruk av åpen flamme, grill, propan og elektriske apparater medfører brannfare.

Gir ut informasjonsmateriell

Branninspektør Lenni Madsen gir ut informasjonsmateriell om barnnsikkerhet til campinggjest Kjersti Gylthe Hofvander på Langeby camping i Sandefjord.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Gassutstyr må ha ettersyn

  • Branninspektør Ivar Gade sier de fokuserer spesielt på gassapparater for uten røykvarslere. Det er viktig med regelmessig ettersyn og utskifting av sårbare deler på gassutstyret.

Alle registrerte campingvogner og bobiler skal ha brannslokkeutstyr. I tillegg anbefaler både brannvesenet og forsikringsbransjen at disse utstyres med røykvarslere. I telt kan en reiserøykvarsler være et godt alternativ.

Branninspektør Ivar Gade sier det ikke er mindre viktig å ha en røykvarsler i båten.

Slik unngår du brann

Campingplass

Det er viktig å gjøre seg kjent på campingplassen og finne ut hvor blant annet slokkeutstyr befinner seg i tilfelle brann.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Når du kommer til en ny campingplass – gjør deg kjent med sikkerhetsreglene. Hvor finner du nærmeste telefon og brannslukkingsutstyr?

Er du usikker, spør i resepsjonen. Still krav til sikkerhet på campingplassen, skriver Trygg Vesta i en pressemelding.

  • Sørg for plassering i god avstand fra dine naboer – minst tre meter.
  • Bilen kan stå innenfor disse tre meterne. For mer permanente installasjoner som «spikertelt», terrasser og lignende, kan kommunen av hensyn til brannsikkerheten ha egne bestemmelser.
  • Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer. Følg bruksanvisningens retningslinjer for montering, sikkerhetsavstander, bruk og vedlikehold nøye.
  • Propanbeholderen skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.