Grilling er populært på sommeravslutninger, men ikke lov i disse dager. På grunn av stor brannfare, er det nå grillforbud flere steder i landet.
Mokollen barnehage i Sandefjord er blant dem som hadde planlagt å grille på sin avslutning 7. juni. Etter en prat med brannvesenet, måtte de imidlertid endre planene. Brannvesenet minnet om totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs.
– Vi har bedt foreldrene ta med annen sommermat i stedet. Hver familie må finne en løsning, sier styrer i barnehagen Inger Nordby.
Kokk Christopher Sjuve har tre tips til foreldre i samme situasjon.
1: Fortvil ikke! Det finnes mange muligheter, og det er lov å jukse. Mange butikker har grillet maten for deg.
2: Kjøp en pakke med lomper, men i stedet for pølser kjøper du kremost og en pakke røkelaks. Rull det opp, som om det skulle vært en pølse, og del det opp i biter.
3: Kjøp meloner, gjerne flere i ulike farger. Cous cous, agurk og tomat, sammen med olivenolje, salt, pepper og urter går kjemperaskt.
- Les også: Is i en fei
Mange som ikke kjenner regelverket
Per Olav Pettersen, brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen, merker at folk er usikre på regelverket som gjelder, og når det er greit å fyre opp grillen.
– Det er mange som tar kontakt med oss og spør.
I en måned full av avslutninger som ofte involverer en grill, har brannsjefen klare råd til hvordan man skal forholde seg til slike tilstelninger og hvilke forholdsregler man burde ta.
– Loven er for så vidt grei. Om sommeren er det et generelt bålforbud i skof og mark, men dersom det åpenbart ikke kan føre til brann er det allikevel lov, sier Pettersen.
Brannsjefen oppfordrer folk til å gjøre nøye vurderinger. Dersom du er i tvil om det er greit å fyre opp grillen, er hans råd at du lar være.