Tre alternativer til grillmat på sommeravslutningene

Foreldre bes ta med annen sommermat. Her er kokkens tips til enkle og kjappe sommerretter.

Barn spiser utendørs

(illustrasjonsbilde)

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp

Grilling er populært på sommeravslutninger, men ikke lov i disse dager. På grunn av stor brannfare, er det nå grillforbud flere steder i landet.

Mokollen barnehage i Sandefjord er blant dem som hadde planlagt å grille på sin avslutning 7. juni. Etter en prat med brannvesenet, måtte de imidlertid endre planene. Brannvesenet minnet om totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs.

– Vi har bedt foreldrene ta med annen sommermat i stedet. Hver familie må finne en løsning, sier styrer i barnehagen Inger Nordby.

Christopher Sjuve

FORSLAG: Christopher Sjuve har flere enkle alternativer til grillmat. (arkivbilde)

Foto: Vegard Stana / NRK

Kokk Christopher Sjuve har tre tips til foreldre i samme situasjon.

1: Fortvil ikke! Det finnes mange muligheter, og det er lov å jukse. Mange butikker har grillet maten for deg.

2: Kjøp en pakke med lomper, men i stedet for pølser kjøper du kremost og en pakke røkelaks. Rull det opp, som om det skulle vært en pølse, og del det opp i biter.

3: Kjøp meloner, gjerne flere i ulike farger. Cous cous, agurk og tomat, sammen med olivenolje, salt, pepper og urter går kjemperaskt.

Mange som ikke kjenner regelverket

Per Olav Pettersen, brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen, merker at folk er usikre på regelverket som gjelder, og når det er greit å fyre opp grillen.

– Det er mange som tar kontakt med oss og spør.

I en måned full av avslutninger som ofte involverer en grill, har brannsjefen klare råd til hvordan man skal forholde seg til slike tilstelninger og hvilke forholdsregler man burde ta.

– Loven er for så vidt grei. Om sommeren er det et generelt bålforbud i skof og mark, men dersom det åpenbart ikke kan føre til brann er det allikevel lov, sier Pettersen.

Brannsjefen oppfordrer folk til å gjøre nøye vurderinger. Dersom du er i tvil om det er greit å fyre opp grillen, er hans råd at du lar være.