Hopp til innhold

– Må gjøre mer enn å bare plukke dem

I Gjønnes i Larvik kommune har Kjersti Høydalsmo gått til innbitt kamp mot den brune iberiasneglen.

Snegler.

Håpet til Kjersti Høydalsmo er å utrydde iberiasneglen, i hvertfall i hagen sin.

Foto: Kjersti Høydalsmo/Privat

I samarbeid med naboen skyr hun verken kjemiske eller biologiske våpen for å få bukt med de brune beista.

Kjersti Høydalsmo.

Kjersti Høydalsmo oppfordrer alle til å plukke den brune sneglen.

Foto: Bitte Emberland / NRK

– En kveld jeg gikk og plukket plukket jeg 1098 snegler på en time. Det var på et kort strekke på 40 meter. Når du har over seks mål tomt så sier det seg selv at det er en stor kamp, så du må ta i bruk noe annet enn bare plukking.

– Hva annet gjør du?

– Jeg har kjøpt noe som heter Smartbite, det er jernfosfat. Når sneglene spiser dette så får de en metthetsfølelse. Det betyr egentlig at de sulter seg selv i hjel, forklarer hun.

– I tillegg har jeg gått til innkjøp av Nemasluk som er nematoder. Det er på en måte en orm. Du klipper først sneglene i to, bland Nemaslugen ut i vann og slår vannet over sneglene og så legger du det ut egnede steder for eksempel i skyggerike plasser hvor du vet at sneglene kommer. De går dit for å spise dette og det er gift for sneglene. Når de dør så går neste mann på de igjen, og det er håpet på å rydde de ut, fortsetter hun.

– Av en snegle blir det 400 nye

Høydalsmo ber alle som ser en brunsnegle om å plukke den opp og bli kvitt den.

– Av en snegle blir det faktisk 400 nye, de trenger ingen partner for å formere seg, de ordner seg selv.

– Umulig å utrydde sneglene

Ifølge Arild Andersen som er professor entomologi ved universitetet for miljø og biovitenskap i Ås og ansatt ved bioforsk er det ikke mulig å utrydde sneglene, men man kan skape et miljø som de ikke liker seg i.

– Du bør ha hagen så lys og luftig som mulig slik at det tørker ut etter regn og nedbør og nattedugg.

– Det andre som er viktig er dette med gjemmesteder for de skal jo gjemme seg bort om dagen og om vinteren. Så om du har for eksempel steinmurer med glipper i, eller en stor, åpen kompost så lønner det seg å rydde opp i det så får de ikke gjemt seg bort så lett.

– Når det gjelder maten, altså hvilke planter du har, så vet vi at for eksempel sommergeorginer og fløyelsblomster er populære, mens roser og rododendroner ikke er populære.

– Plukk eggene om høsten

Andersen anbefaler å plukke sneglenes egg når høsten kommer.

– De legges under steiner, plankebiter og slikt. De er hvite og rundt tre millimeter i diameter. Om du plukker de om høsten, så har det god effekt for året etter.

Snegler.

Kjersti Høydalsmo bruker kjemikalier for å bli kvitt sneglene i hagen.

Foto: Kjersti Høydalsmo/Privat