Tidligere lensmann ble nattens helt

Geir Aase reagerte umiddelbart og fikk evakuert 54 passasjerer på Haukeliekspressen da det brøt ut brann i bussen i natt.

Geir Aase

NATTENS HELT: Tidligere lensmann i Kviteseid, Geir Aase reddet 54 passasjerer fra en bussbrann på Haukeliekspressen natt til mandag.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Bussen var på vei fra Oslo til Åmot da bussjåfør Geir Aase merket at ikke alt var som det skulle.

– På vei gjennom Morgedal går alarmen på dashbordet, og jeg ser et flammesymbol. Jeg fikk svingt bussen til side og var ute ganske kjapt. Jeg kjente at det luktet brent, og bak i motorrommet ser jeg åpne flammer.

Aase skjønte at dette kunne bli dramatisk og løp inn i bussen igjen for å evakuere de 54 passasjerene.

– Jeg skjønte jeg måtte få ut alle passasjerene fortest mulig, for jeg vet slike branner kan utvikle seg raskt. Jeg fikk opp begge dørene og fikk varslet alle sammen. Flere av dem satt og sov, men de tok det veldig rolig og kom seg ut, sier han.

Les også:

Glødet etter slukking

Aase forteller at han fikk hjelp av en av passasjerene til å slukke brannen.

– Vi tømte hele pulverapparatet i motorrommet, men likevel glødet det i motoren etterpå.

Den tidligere lensmannen varslet politiet, og både de og brannvesenet kom raskt til stedet for å etterslukke.

– Passasjerene fikk hente tingene sine i puljevis da brannvesenet hadde kontroll på situasjonen. De måtte vente i en times tid før de ble hentet av en annen buss og kjørt videre dit de skulle, sier Aase.

– Du er tidligere lensmann. Hvor viktig er det med rutine og erfaring når en slik situasjon oppstår?

Det er lurt å holde hodet litt kaldt. Som tidligere lensmann er jeg vant til å komme til slike hendelser en stund etterpå. For meg var det en ny opplevelse å sitte i bussen som sjåfør og oppleve dette. Heldigvis gikk det bra, sier han.