Tegnet hårløs prinsesse

– Hvorfor skal alle prinsesser ha langt hår, undret kreftsyke Sigrid. Måneden før Bodø-jenta tapte kampen mot kreften tegnet hun et selvportrett. Nå blir tegningen til en dukke som kan glede andre barn, enten de er syke eller friske.

– Hvorfor skal alle prinsesser ha langt hår, undret kreftsyke Sigrid. Måneden før Bodø-jenta tapte kampen mot kreften tegnet hun et selvportrett. Nå blir tegningen til en dukke som kan glede andre barn, enten de er syke eller friske.

SE VIDEO: Kreftsyke Sigrid synes det var dumt at alle prinsesser hadde langt hår, dette selvportrettet lagde hun en måned før hun døde.

Dukken er det Lene Noss Ditmansen i firmaet Myk og Rar i Horten som skal lage.
Hun lager vanligvis bare én av hver dukke, men denne gangen skal prototypen bli til 100 og ti prosent av inntektene går til Barnekreftforeningen.

– Jeg fikk jo litt klump i halsen og tenkte med en gang at det var en nydelig tegning. Selv om den er såpass enkel er den veldig fin, rett fra barnesinnet, sier kunstneren selv.

hårløs prinsessedukke

Kunstner Lene Noss Ditmansen syr dukker av barnetegninger. Nå lager hun en hårløs prinsesse etter tegninga til Sigrid.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Et selvportrett

– Jeg tror det skulle være et selvportrett. Hun var veldig konsentrert og klar på hva hun skulle tegne. Det er jo ei smilende prinsesse uten hår og det var akkurat sånn Sigrid var, sier moren til Sigrid, Kari Vassbotn.

Bare én måned etter at Sigrid bestemt og konsentrert tegnet selvportrettet måtte hun gi tapt for kreftsykdommen, bare fire år gammel.

Da foreldrene ble kjent med tegnekonkurransen Noss Ditmansen og Barnekreftforeningen hadde, nølte ikke moren Kari med å sende inn tegninga til Sigrid, selv om det var en stund siden hun gikk bort.

At tegningen til Sigrid nå kommer til «liv», synes de er veldig stas.

– Jeg tror hun hadde vært veldig stolt over at tegningen hennes blir til en dukke. Hun var veldig glad i kosedyr, så i likhet med oss tror jeg hun hadde syntes det er gøy, sier faren Svein Tore Hansen.

hårløs prinsesse

Dukken har her begynt å ta form.

Foto: Philip Hofgaard

– Fantastisk hvis det kan hjelpe andre

– Å vite at Sigrid tapte kampen mot kreften bringer fram mange følelser hos meg når jeg jobber med dette prosjektet, sier Noss Ditmansen.

Selve hovedtanken bak prosjektet er å dele dukkene med flere. Vanligvis lager kunstneren bare en enkelt dukke av hver tegning. Med prosjektet hun har med Barnekreftforeningen ønsker hun å nå ut til flere.

Det er ikke bare det faktum at et sterkt minne om Sigrid kommer til liv som er fint, ifølge foreldrene.

Minst like bra er det at denne dukka kan være med på å hjelpe andre kreftsyke barn.

– Vi var veldig mye på sykehuset og møtte mange andre kreftsyke. Det at denne dukka kan hjelpe Barnekreftforeningen og dermed andre kreftsyke barn i Norge, det er fantastisk, sier foreldrene.