Hopp til innhold

Taggere rydder opp

Et stormøte om taggeproblem førte til vasking av vegger.

Tagging/graffiti forbudt
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Nylig arrangerte Konfliktrådet i Vestfold sitt største meklingsmøte noensinne. Meklere, gutter på 16-18 år som sto bak tagginga, foreldre og 35 fornærmede møttes for å snakke sammen.

Bakgrunnen for møtet var at flere bygninger i Sandefjord sentrum var blitt utsatt for tagging, og det forelå 60 anmeldelser med erstatningskrav på opp mor en halv million kroner.

Lånte bystyresalen

Konfliktrådet måtte låne bystyresalen i Sandefjord for å få plass til alle, og mekler Robert Langevei forteller at alle var spente i forkant av møtet.

- Men det ble veldig konstruktivt, og alle parter var fornøyde. Taggerne var villige til å gjøre opp for seg, og veldig mange av dem som var utsatt for tagginga var fornøyd med den dialogen de fikk med dem.

Solskinnshistorie

En av de fornærmede var baker Hans Martin Lang. Han er strålende fornøyd med resultatet.

- Dagen etter møtet fikk jeg besøk av to gutter sammen med sine foresatte. Gutta ville gjøre opp for seg, og de gjorde en god jobb. De ringte til og med dagen etter for å høre om de hadde gjort jobben bra nok. Dette er en solskinnshistorie!

Å ta ansvar

Lederen av politiets ungdomsgruppe i Sandefjord, Per Magne Eftang, tror konfliktråd er en riktig måte å løse slike saker på.

- Det handler om å ta ansvar for egne handlinger.

Hvis ungdommene gjennomfører avtalene om å rydde opp etter seg, havner ikke sakene på rullebladet. Men brytes avtalene - ja, da blir det politisak av det.