Hopp til innhold

Svenskene invaderer fjellheimen

Svenske turister har forelsket seg i Gaustablikk i Telemark.

Bygget Kafé

Området rundt Bygget Kafé er travelt i vinterferiesola.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har bygd rundt 60 hytter her oppe nå. Av dem er 20 solgt til svensker og i tillegg har vi 20 svenske familier som venter på hytta si.

Det forteller utvikler Tom Majlund Nielsen.

Tom Majlund Nielsen

INVESTOR: Tom Majlund Nielsen har lagt store penger i området. De neste årene vil ytterligere hytter dukke opp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

40 hytter står også i ordrebøkene og skal etter hvert bli utleiehytter. Bak Majlund Nielsen ligger et hyttefelt bestående av 12 hytter, alle med svenske eiere. Det var Varden som først omtalte svenskeinvasjonen i Telemark.

– Det er litt tilfeldig at svenskene er interessert. Det jeg har blitt fortalt er at det har med kronekurs og kort vei å gjøre. Også har de forelsket seg i området, sier Majlund Nielsen.

Har investert 130 millioner kroner

Da hytteutvikleren startet arbeidet på Gaustablikk i 2008, var det norske markedet langt nede. Han bestemte seg derfor for å henvende seg til det svenske markedet. Nå går rundt 25 prosent av salget på Gaustablikk til svensker.

– Det som er spesielt med Gaustablikk-området er naturen rundt og at det er en helårsdestinasjon. Svenskene har jo ikke slike fjell, sier Majlund Nielsen.

Til sammen er det investert 130 millioner kroner i området og utvikleren forteller at det er kapasitet til å investere 130 millioner til.

– Der skal det bli et felt med 16 hytter, fem er ferdige allerede, og alle skal gå til utleie, sier Majlund Nielsen og peker. De neste årene er planen mellom 400 og 500 utleiesenger i området.

Gaustatoppen

NATUR: Gaustablikk ligger øst for Gaustatoppen i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er deilig å være svensk i Norge

Tommy Bjørkqvist fra Trollhättan er en av dem som har sikret seg en hytte i feltet bestående av 12 hytter.

Hyttefelt på Gaustablikk

SVENSKE EIERE: I dette feltet, bestående av 12 hytter, eies alle hyttene av svensker.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi fikk høre at det var et prosjekt på gang her og at svenskene kunne kjøpe bra hytter. Det er fordelaktig nå med den norske valutaen, dessuten bor vi nærme, forklarer han.

Tommy Bjørkqvist

HYTTEEIER: Tommy Bjørkqvist lister opp natur, historikk og kort vei fra Sverige som grunner til hvorfor han kjøpte en hytte.

Foto: Anne Lognvik / NRK

38 mil er unnagjort på drøye fem timer, en perfekt avstand for langhelger, påskeferier, juleferier og sommerferier, forteller Bjørkqvist.

Han mener definitivt det er godt å være svensk i Norge.

– Det er jo vårt nærmeste broderland. Spesielt i disse tider, med en urolig verden, gjelder det å holde sammen, smiler Bjørkqvist.