Hjemmekontor-året har ført til at den tradisjonelle brødskiva med pålegg nok aldri har vært mer populær.
Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop melder alle om en økning i salget av pålegg i fjor.
– Pålegg er så mangt, men ser vi bare på ost, kjøttpålegg, postei og spekemat så har Coop en vekst på 13 prosent i 2020. I 2019 var veksten 4 prosent, så det er en markant økning, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.
Norgesgruppen forteller at de hadde en vekst på 11,4 prosent på påleggene som ligger på deres topp 10-liste.
Rema 1000 hadde en samlet vekst på rett under 13 prosent på de 37 mest solgte påleggene.
Vinnere år etter år
Ost og skinke i forskjellige varianter er desidert mest populært.
– Sånn er det år etter år. Ost og skinke er en sikker vinner. Vi nordmenn er jo litt trauste, sier Kristiansen i Coop.
- Se topp 10-påleggslister lenger ned i artikkelen
Ikke overrasket
Økninga i påleggssalget er ikke overraskende.
Null grensehandel og mer tid hjemme for store og små er bare to av årsakene.
– Mye av denne økningen handler nok mest om at flere har spist mat på hjemmekontor. Samtidig har flere valgt å lage nistepakke fremfor å gå ut og kjøpe seg mat, sier Kristiansen i Coop.
Dagligvarebransjen peker også på at det er blitt laget flere nister hjemme fordi det ikke har vært lov å lage mat i barnehagene.
I hvor stor grad er pålegg en del av hverdagen din?
– Uforståelig for folk fra andre land
Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter oppstod matpakka i hovedstaden på 1930-tallet.
Et klokt hode i skolen fant ut at det var en sunn og billig erstatning til varmmat.
Kokk og matformidler Christopher Sjuve fatter ikke at matpakka står like sterkt den dag i dag.
– Det er ubegripelig. For utlendinger er det helt uforståelig at vi i verdens rikeste land smører våre egne matpakker. Jeg forklarer det med at selv om vi er rike, er vi fattige i sjelen. Det går tilbake til bonderøttene våre.
Mener nordmenn har trist kosthold
Det er også vanskelig å forstå hvorfor Norge ikke har fått til en ordentlig skolematordning, slik for eksempel Sverige har, mener Sjuve.
– Det er trist at vi ikke har et mer variert kosthold i Norge. Vi spiser altfor mye brød og pålegg, og det er med på å forflate matkulturen. Det er ikke bra, og det er ikke sunt, sier matelskeren fra Tønsberg.
– Hva er ditt favorittpålegg, da?
– Det er min hjemmelagde skinke, som jeg brukte tre uker på å lage. Det er noe helt annet enn den kjedelig skinka i butikken. Bare kom hjem til meg og smak.