Hopp til innhold

Speed-dating skal gi sommerjobb

For å sikre sommerjobber til nordmenn, vil NAV ha speed-dating mellom arbeidsgivere og norske jobbsøkere.

Servitør
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Speed-dating kaller NAV det, det har hverken med amfetamin eller kjærlighet å gjøre. Det handler om et hurtig møte mellom jobbsøker og arbeidsgiver. I løpet av fire minutter er datingen gjennomført, og jobben kan være innen rekkevidde.

– Vi ønsker å lage et treff på solkysten langs Bamble og Kragerø, sier Sara Formo-Våreid, markedskoordinator i NAV Telemark.

Gir ungdom nye muligheter

Sommerjobb som servitør

Svenske Martin Fransson er fornøyd med sommerjobben som servitør i Norge. NAV forsøker nå å kapre disse jobbene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Treffet skjer ved at NAV søker i sine CV-databaser, og kontakter aktuelle kandidater.

– Også ungdommer og studenter kan få jobb gjennom speed-dating, hvis de registrerer CV’en sin hos oss, sier Formo-Våreid.

Målet er at de jobbene som går til svenske ungdommer skal gis til nordmenn.

– Vi ser at arbeidsgiverne ofte har sine rutiner på å skaffe folk fra Sverige. Nå håper vi at noen herfra kan få disse jobbene, sier markedskoordinatoren i NAV.

«Når Oslo er full av svensker er det noe galt som ikke er riktig.»

Hotelldirektør Kåre Skutle Høvik

Speed-dating til Rauland

Folk busses til arbeidsgiverne, som trenger sesongansatte.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Denne uken gjennomførte NAV Telemark sin første speed-dating på Rauland Høyfjellshotell. For at reiselivsnæringen i fjellheimen skulle få gode kandidater til vinterjobbene, silte NAV ut en rekke kandidater og satte dem på bussen til Rauland.

– Det er helt fantastisk! Man sliter gjerne med å få tak i norske nordmenn for å jobbe på hotell, sier Kåre Skutle Høvik, direktør ved Skinnarbu Høyfjellshotell.

Aleena Ali er en av jobbsøkerne som var med på bussen fra Grenland. Hun satte pris på å møte arbeidsgiverene direkte og knytte kontakt.

– Dette synes jeg er supert! Tiden gikk veldig fort, men jeg føler at jeg har brukt tiden min riktig, sier Ali til NRK.no, etter jobb-møtene i Rauland.

Aleena Ali og Dalal Al-saudi søker jobb i Rauland

Aleena Ali og Dalal Al-saudi deltok på speed-dating i Rauland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I mars planlegger NAV å lage sin speed-dating for sommerjobb. Først siles kandidatene ut fra CV og kvalifikasjoner, utfra hva arbeidsgiverne ønsker seg. Så følges de opp på telefon. De utvalgte går på bussen, som frakter arbeidssøkerne til Bamble og Kragerø. Der får de treffe sjefer innenfor reiseliv, turisme, dagligvarebutikker og hotellbransjen.

– Underveis på bussen forklarer vi hva som skjer, gir informasjon om stillingene og bedriftene. Vi forteller at arbeidsgiverne gleder seg til å treffe dem, og sier noe om hvordan de kan gjøre et godt førsteinntrykk, forteller Formo-Våreid.

Møtene hver enkelt får er på fire minutter. Deretter blir noen kalt inn til fordypningsintervju. NAV støtter dem med reiseutgifter.

– NAV har mange jobbmesser, men dette er mer skreddersydd. Jeg tror det vil bli godt mottatt også når vi går for sommerjobbene, sier Formo-Våreid i NAV.