Hopp til innhold

Ditt søppel kan ta liv

– Ikke kast søppel ut av bilvinduet, ber bonde. Brusbokser og annet søppel kan gi fatale skader for kuene.

Harald Lie

SKUMMEL BOKS: Denne boksen var hel da Harald Lie plukket den opp, men den kunne fort blitt til små splinter som kunne lurt seg inn i høyet til kuene.

Foto: Linn Løkken / NRK

Mandag 27. juli la melkebonde Harald Lie ut et bilde på Facebook som i skrivende stund har blitt delt over 200 ganger.

– Skjerp dere!

Lie fant nemlig en most brusboks i gresset i plansiloen da han tømte et av lassene fra jordet. Det satte han ikke pris på.

Farlig colaboks

MYE SØPPEL: Ifølge melkebonden er det flere kolleger av han som sliter med mye søppel langs jordene. Her er boksen som Lie fant i sin åker. Foto: Privat

– Kuene risikerer å dø av innvendige blødninger hvis de får i seg biter av disse til vinteren, skriver Lie i statusen på Tufte Gård sin side.

Han har en klar oppfordring til alle bilister og andre som ferdes der ute.

– Skjerp dere folkens, ikke hiv søpla ut av bilvinduet!

Den svenske bonden Torgny Widholm i Hallen i Jämtland mistet tre kuer, som alle hadde fått i seg rester etter en ølboks. De døde av indre blødninger.

Han sa til den svenske avisen Lantbruk & Skogsland at han pleide å finne omtrent fem bokser i foret til kuene, hvert eneste år.

I likhet med Lie la også Widholm ut et bilde på Facebook og ba folk tenke seg om. I løpet av kort tid ble det delt over 40.000 ganger og han syns selv at det har blitt litt bedre etter det.

Finner mye rart i kumager

Det er vanlig at kuer er ukritiske til maten de spiser, forteller veterinær Kasper Horn. Bare den siste måneden har han rykket ut til tre tilfeller hvor kuer har spist noe de ikke skal ha.

– Spiker, gjerdebiter og andre skarpe gjenstander kan i verste fall føre til at kua dør, forteller han til NRK.no.

– Hva skjer når kua får i seg dette?

– De kan få problemer med fordøyelsen som igjen kan føre til flere alvorlige komplikasjoner som for eksempel bukhinnebetennelse.

Døde av skadene

NRK møter Harald Lie hjemme på gården hvor det har vært melkekyr i flere generasjoner. Han har spart på den skarpe, røde boksen og kjenner på hvor skarp den er.

– Jeg har en kollega i nord som mista ei ku fordi den hadde fått i seg noe den ikke skulle, forteller han.

Melkebonden legger til at det ikke er ofte han finner skrot på jordene sine, men at en annen kollega som bor lenger nord har fylt noen søppelsekker med gjenstander som folk kaster fra seg.

Denne gangen priser Lie seg lykkelig over at den røde colaboksen var lett å få øye på.

– Folk tenker nok ikke over konsekvensene av hva de kaster, denne boksen har vært gjennom flere maskiner her før den ble oppdaget, avslutter han.