Hopp til innhold

Gigantspeil skal fange sola

En hundre år gammel ide er i ferd med å realiseres. Sola skal fanges og sendes videre. Et solspeil skal gi Rjukan-folket sol om vinteren.

Solspeilet

Den mektige Gaustatoppen speiler seg i solspeilet

Foto: AtilÅ

Det som noen bare har avvist som en vill tanke, bygges nå. Solspeilet på Rjukan er i ferd med å monteres sammen. Det skal sende sollys ned til rådhusplassen på Rjukan. Byens sentrum ligger nemlig solløst seks måneder i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rådhusplassen i Rjukan

Her skal sola endelig skinne om vinteren, på Rådhusplassen på Rjukan

Foto: Anne Lognvik / NRK

Sola er viktig for Rjukan. For Rjukan ligger i skyggen av den mektige Gaustatoppen. De har hatt solfest hvert år siden 1925 med stort karnevalsopptog og fest.

Trodde speilene knuste

Men det er ikke bare vilt. Det er vanskelig også. Det er et krevende byggeprosjekt i den stupbratte lia. Eneste måten å få speilene opp i det ulendte terrenget, er å frakte dem med helikopter. Men lasten begynte å svinge i vinden, og den tunge lasten traff stålkonstruksjonen. Alle lurte på hvor mange speil som knuste.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Bygger solspeil på Rjukan

Bygger solspeil på Rjukan

Men det gikk bra med speilene. Nå starter den vanskelige delen med å stille speilene riktig, slik at sollyset treffer torget nede på Rjukan.

100 år gammel ide

Øystein Haugan

– Sommerstid er det jo mulig å stå her på torget, og bli brun på begge sider. Både foran og bak ...., ler Øystein Haugan, verdensarvkoordinator

Foto: Ragnar Lurås / NRK

I 1913 var det en arbeider, Oscar Kittelsen, som foreslo at de skulle montere et speil oppe i lia slik at de kunne få sol ned til sentrum på vinteren.

– Den ideen annekterte Sam Eyde bare en måned etter. Det var en av de få ideene Sam Eyde ikke greide å gjennomføre her oppe, sier Øystein Haugan, verdensarvkoordinator.

Isteden bygde Sam Eyde Krossobanen.

– Når han ikke greide å få sola ned til folket, så tok han folket opp til sola isteden, sier Haugan.

Men hundre år etterpå virkeliggjøres drømmen til arbeideren Oscar Kittelsen.

– En kar, Martin Andersen, hadde hørt om ideen. Og 2003 tok han tak i dette slik at sola kunne skinne ned i sentrum på vinterstid. Og nå er det snart en realitet, sier Haugan.

Solspeilene

Solspeilene ble fraktet opp med helikopter, og ta imot.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fanger stråler og sender dem videre

Det er laget en liknende solskjerm i Italia, men den er ikke på langt nær så stor og kompleks som den på Rjukan.

De norske arbeiderne går opp og ned hver dag fra Rjukan sentrum, mens de tyske arbeiderne bor i to containere som er fraktet opp.

Tyskerne, som har hovedansvaret for de tekniske installasjonene, har montert mange solskjermer, men da for å fange solstrålene og lage energi. Det er første gangen de fanger solstrålene for så å sende dem videre.

Solspeilet, eller heliostaten, er et stort speil på 100 kvadratmeter. Det følger solas bane, og lyser på en fast flekk i byen hele året. Speilkonstruksjonene veier 14 tonn.

Etter hvert skal Rådhusplassen pusses opp slik at den blir et hyggelig sted med sol.

Brun på begge sider

Og ideene på hva folk på Rjukan kan gjøre med solspeilet, blomstrer.

– Sommerstid er det jo mulig å stå her på torget, og bli brun på begge sider. Både foran og bak, ler Øystein Haugan.

Kanskje juger jeg litt. Jeg er usikker på om UV-strålene reflekteres, sier han med et smil.

Solspeilet monteres

Solspeilet monteres

Foto: AtilÅ

.