Hopp til innhold

Snakk om skilsmisse rundt middagsbordet og på sengekanten

Helsesøster Inger Marie Otterdal fra Larvik har hjulpet NRK Super med å planlegge skilsmisseuka i barnekanalen.

– Jeg håper mange blir inspirert til å snakke sammen om samlivsbrudd.

Inger Marie Otterdal

Inger Marie Otterdal har gitt NRK råd om barn og samlivsbrudd. Denne uka har NRK Super viet hele uka til tema skilsmisse.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Det å bli skilt det er så vanlig etter hvert at det kan være lett å glemme at det kan være vanskelig for barn å leve med to hus og to sett familier, det sier helsesøster i Larvik Inger Marie Otterdal.

Hver dag får 80 barn i Norge beskjed om at foreldrene skal skilles.

I flere år har Otterdal hatt samtalegrupper med barn og ungdom som har opplevd at foreldrene har gått fra hverandre. Både NRK 2 og nå NRK super bruker hennes erfaring når de nå lager en hel uke viet tema skilsmisse.

Hun er opptatt av at samlivsbrudd på snakkes om enten det går bra eller dårlig.

– Barn er veldig lojale og i utgangspunktet vil de gjøre det som gjør mamma og pappa glade. Da kan det være vanskelig for barnet å si ifra om at det ikke alltid har det bra, sier hun.

Flere velger delt omsorg

Åpenhet er supert

At NRK fokuserer på samlivsbrudd er kjempebra synes Otterdal.

– Det jeg håper radio- og TV-programmene kan gjøre at barn kan få en følelse at det er det greit å snakke om seg selv som skilsmissebarn.

– Jeg håper de kan få råd og tips. Og at de kan høre andre barn snakke om følelser de kjenner seg igjen i. Følelser som de kanskje selv synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om, sier Otterdal.

Barna har ikke valgt

Hun håper at også at voksne kan bli minnet på at samlivsbrudd bør snakkes om, også om det går bra.

– Når de voksne inviterer barn til å snakke blir det mye letter å være barn, det er hennes erfaring.

– Selv om vi voksne går videre i livene våre, sånn som veldig mange gjør, med nye familier. Må barna leve videre med konsekvensene og det har ikke de valgt.

Otterdal som sammen med kollegaene nå inviterer alle barn i Larvik til samtalegrupper om samlivsbrudd har en klar oppfordring:

– Bruk radio og TV og få tema inn rundt kjøkkenbordet og på sengekanten. Å undre seg litt sammen med barnet sitt om hvordan det faktisk er, kan gjøre mye.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark