Hopp til innhold

Slik skifter du dekk uten å ødelegge ryggen

Det er på tide å bytte til vintersko på bilen, men gjør du ikke det på riktig måte, kan en viktig kroppsdel ryke.

Kiropraktor Espen Ohren

Det er høytid for dekkskifte. På bildet til høyre viser kiropraktor Espen Ohren hvordan det skal gjøres for å unngå ryggsmerter. - Altfor mange nordmenn går tynnkledd ut for å skifte dekk, fordi de tenker at det går så fort. De bør være varme opp før de skal gjøre dette, sier han.

Foto: Bildemontasje NRK

Mange får profesjonell hjelp til å skifte til vinterdekk på bilen, men en god del velger fortsatt å gjøre dette selv.

Kanskje er du en av dem som har fått vondt i ryggen etter å ha skiftet dekk? Espen Ohren, kiropraktor ved Kiropraktorklinikken Horten Sykehus AS, forteller at det det er vanlig.

– Vi skifter som regel dekk på litt gal måte. Vi er litt kalde i kroppen og har ikke gjort den type bevegelse på en stund. Ryggsmerter kan skyldes mange ting, men når vi skifter dekk er det stort sett nedre korsrygg vi skader, fordi ryggen er i en uheldig stilling, sier han.

– Står som når man plukker jordbær

Ohren anbefaler alle som skal skifte dekk å varme opp litt på forhånd.

Det glemmer stort sett folk. Nordmenn flest er helt stive i knærne når de bøyer seg ned for å skifte dekk. De står som når de plukker jordbær om sommeren - helt krokbøyde. Da kan man nesten si at de ber om å få vondt i ryggen, sier han og smiler.

Her er Ohrens råd til hvordan man skifter dekk uten å skade ryggen:

Bøy deg litt ned i knærne og få med hofta idet du bøyer deg ned. Da blir ikke ryggen så belastet. Hold korsryggen i en nøytral oppreist stilling, med litt svai. Da er du sterk i ryggen. Ha en bred benstilling slik at du kommer lavt ned med setet. Da får du tyngdepunktet bak, og behøver ikke å løfte alt selv. Det lave tyngdepunkt vil hjelpe dekket litt opp, forteller han.

Ifølge Ohren er det viktigst at man ikke vrir ryggen for mye.

For det er vridningen i bøyd stilling som gjerne forårsaker ryggsmerter.

Kiropraktoren anbefaler å ikke løfte dekket.

– Det er absolutt best å bare rulle det fram til bilen, legge det oppå en lekter og dytte det på plass, sier han.

Espen Ohren

Kiropraktor Espen Ohren råder folk til å gå rolige turer når de får ryggsmerter, og vente noen dager med å kontakte lege.

Foto: Helena Rønning

Gå en oppmykende tur

Kjenner du plutselige smerter i ryggen får du kanskje trang til å legge deg ned til å ringe legen. Men ifølge Ohren er det bare nødvendig i få tilfeller.

Får du ryggvondt, kan du selv gjøre mye for å bli bedre. Du trenger ikke å være redd for å få vondt i ryggen, det er viktig å påpeke. Vi kan alle få litt ryggsmerter. Slipp det du har i hendene og ta deg en liten oppmykende gåtur. Hold deg bevegelig så langt det lar seg gjøre, sier han, og fortsetter:

– Senge- og sofaligging vil som regel bare gjøre at du stivner til mer.

Å få vondt i ryggen har nærmest blitt en folkesykdom. Det er kanskje lett å tro at ryggsmerter fort kan bli kroniske, men Ohren beroliger oss.

– Som utgangspunkt sier vi at ryggsmerter ikke er farlig. Men gjør smertene at du ikke klarer å bevege deg i det hele tatt, bør du ringe en kiropraktor ganske fort, sier han.