Slik lurte Per Dalene bedriftene og systemet

I dag fikk retten høre hvordan brann- og svindeltiltalte Per Dalene fikk ut penger til sitt eget selskap ved å sende falske fakturaer.

Hilde Skei Kostveit og Per Halsbog

Aktor Hilde Skei Kostveit og statsadvokat Per Halsbog i retten under saken mot Per Dalene onsdag.

Foto: Tom Andersen / NRK

Gartnerieier Per Dalene erkjente da rettsaken startet i går straffskyld for åtte falske fakturaer i 2008. Det skal omfatte større beløp, helt opp mot flere hundre tusen kroner.

Tiltalen dreier seg om brannstiftelse med skader for 50 millioner kroner og økonomisk svindel på 20 millioner.

Rettsak Dalene gartneri

Omfattende dokumentasjon blir lagt fram fra påtalemeyndigheten side.

Foto: Tom Andersen / NRK

I dag tok aktor Hilde Skei Kostveit for seg overtredelser av bokføringsloven.

Den falske faktureringa gikk gjennom et faktureringsselskap. Da er det mulig for den som sender fakturaen å få raskt oppgjør, og det er det Dalene ifølge påtalemyndigheten har utnytta.

Leverte ikke varene - fikk penger

Forholdet er nemlig slik at når man bruker faktureringsselskap så får den som sender fakturaen et raskt oppgjør, mens faktureringsselskapet på et seinere tidspunkt får oppgjør fra den som har fått varene.

De falske fakturaene var på leveranser av utstyr til blomsterforretninger, spesielt overfor Floriaden Saltrød ved Arendal og konsulentbistand til firmaet Volmax AS.

Fakturaene blei betalt av faktureringsselskap til Dalenes selskap Floriaden AS, men ingen varer eller konsulentjenester blei levert.

Dette systemet mener påtalemyndigheten Dalene har utnytta, og det har han også tilstått.

– Ikke et motiv for brannen

Dalenes advokat aksepterer ikke at økonomisk svindel og utroskap skal være motiv for brannsiftelsen.

Forsvarer Morten Wexels.

Forsvarer Morten Wexels mener påtalemyndigheten bruker det økonomiske for å bygge opp mot brannen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg ser ingen forbindelse mellom de økonomiske forhold og brannen. Påtalemyndigheten bruker bevisst påstandene om de økonomiske lovbruddene til å bygge opp mot brannen, sier Morten Wexels.

Statsadvokat Per Halsbog sa i sitt innledningsforedrag i saken i Nedre Telemark Tingrett i formiddag at de ikke stoler på tiltalte Per Dalenes forklaring når det gjelder brannen i gartneriet og Botania 17.juni 2009.

Han ville imidlertid ikke peke ut noen brannstifter før retten har fått høre alle vitneutsagn.

Det knytter seg også stor spenning til hva et vitne fra et belastet miljø i Oslo vil komme med. Personen er ikke avhørt av politiet, men vil møte opp under rettsaken.

Han skal ha opplyst at han ble oppsøkt av to polske menn dagen før brannen, med spørsmål om han ville være med til Skien og utføre et oppdrag.

– Har bevis

Politiet og forsikringsselskapet mener de har håndfaste bevis før økonomisk svindel. Påstanden om brannstiftelse som ødela gartneriet og salgsanlegget Botania, er derimot mer usikker.

Da rettsaken startet i går erkjente Per Dalene ikke straffskyld på de fleste av tiltalepunktene.

Han erkjenner imidlertid straffskyld for tiltalepunktene om å ha sendt fiktive fakturaer i 2008, men ikke for å ha tent på gartneriet.

Saken er ventet å vare i 29 dager med 104 vitner.

Brann i Dalene gartneri

Slik ser det ut på brannruinen også i dag. Trolig blir ikke området ryddet før etter at rettsaken er over, og det har kommet en dom.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Torpedoer

Gartnerieieren har helt siden brannen i juni 2009 sagt at to utenlandske torpedoer satte fyr på kontorbygget til gartneriet. Selv kom han seg unna ved å hoppe ut vinduet og fikk selv skader.

22. juni 2009 sa han at han hadde fått trusler kort tid forut for brannen.

Påtalemyndigheten mener at Dalene selv tente på for å få utbetalt forsikringssummen, for den del av anlegget som hans selskap kontrollerte.

Hele anlegget med gartneri og salgsanlegget Botania, som eies av Grønt Holding, var forsikret for 50 millioner kroner. Men fellende bevis er ikke kommet. Dalene selv sa at han ikke hadde noe med brannen å gjøre.

– Det er helt utenkelig. Helt utenkelig.