– Brannruinene er livsfarlige

FAU på Klyve skole i Skien raser over at det ikke er ryddet opp i ruinene etter brannen i Dalene gartneri. Denne uka er det tre år siden den kraftige brannen.

FAU-leder Hanne Sandum sier de frykter alvorlige ulykker hvis det ikke blir ryddet opp snart.

– Det er skammelig. Det har gått tre år og fortsatt er det ikke gjort noe som helst for å rydde opp. Det er livsfarlig å la restene etter brannen bli liggende på denne måten, og vi frykter at det kan skje alvorlige ulykker, sier Sandum.

Ber kommunen ta ansvar

Sammen med resten av foreldreutvalget har hun nå sendt et brev til Skien kommune der de ber om at noe må skje.

Kristin Albretsen

Kommuneadvokat Kristin Albretsen i Skien kommune.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Vi kan ikke ha det sånn. Branntomta ligger en fem minutters sykkeltur fra skolen som har 500 elever. Dersom ungene skulle bevege seg inn i ruinene, mener vi det er fare for liv og helse. På bakgrunn av dette har vi tatt kontakt med kommunen, sier Sandum.

Kommuneadvokat Kristin Albretsen bekrefter at hun har fått brevet, men sier det er begrenset hva kommunen kan gjøre.

– Det er grunneier som har ansvar for å rydde opp. Vi har sendt et brev til Dalene gartneri med spørsmål om hva de har tenkt å gjøre i forhold til opprydding. Det brevet har vi nå fått svar på. Dalene gartneri sier de ikke har økonomi til å rydde opp på nåværende tidspunkt, sier Albretsen.

Se video fra brannen:

Video nsps_upload_2009_6_18_7_45_11_1404.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Brann dalene gartneri

Vil finne løsning

Bård Dalene sier på vegne av Dalene gartneri at bedriften forsøker å gjøre noe med situasjonen, men at det er en vanskelig prosess.

– Bedriften har vært under stort press helt siden brannen for tre år siden. Vi er nå i en prosess der vi prøver å få en løsning i forhold til opprydding, sier han.

– Kan du si noe om tidsperspektivet?

– Det kan jeg ikke si noe om. Vi skal som sagt prøve så godt vi kan å finne en løsning, forsikrer Dalene, som sier at han forstår at naboer og andre er frustrerte over at det ikke er ryddet på på branntomta.

Se video fra morgenen etter brannen brøt ut:

Video Gartneri i brann

Gartneri i brann. Morgenen etter brenner det fortsatt kraftig.

– Ikke en del av forsikringssaken

Tomta har ligget urørt siden 16. juni 2009 da gartneriet og hagesenteret Botania brant ned.

Rettssaken etter brannen er fortsatt ikke avgjort. Den er på grunn av tiltaltes helsetilstand utsatt til utpå høsten 2012. Forsikringsoppgjør er dermed heller ikke avgjort, men forsikringsselskapet til Dalene opplyser at de ikke har noen med opprydding på tomta å gjøre.

– Det er eier av tomta som har hundre prosent ansvar for opprydding. Vi har ikke noe med tomta å gjøre, og det er ikke en del av forsikringssaken, sier Jack Frostad i If forsikring.

Saken fortsetter under bildet.

Dalene gartneri

Tomta har ligget urørt siden brannen 16. juni 2009.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

FAU-lederen bryr seg lite om rettssak og oppgjør. Hun og resten av foreldreutvalget krever bare at noe blir gjort.

– Det er en livsfarlig lekeplass som ligger i nærmiljøet til skolen på Klyve. Selv om barna får streng beskjed om å ikke gå inn på området, kan man ikke ha full kontroll på hvor de befinner seg til enhver tid når de er ute og leker. Et nærmiljø bør være såpass trygt at man ikke skal behøve å være redd for ulykker, sier hun.

– Skal se på saken

Med bakgrunn i plan- og bygningsloven ber foreldreutvalget kommunen om å gripe inn.

– Det er mulig å spasere rett inn på tomta. I det minste må det sperres av slik at barn og andre ikke fritt kan gå inn i ruinene, sier Sandum.

Kommuneadvokaten sier at Skien kommune nå skal se på saken internt.

– Branntomta er ikke sikret. Er dette noe kommunen kan gjøre noe med?

– Det er en av tingene vi nå kan se på, kanskje i samarbeid med Dalene gartneri, så det får vi eventuelt komme tilbake til, sier Albretsen.