Hopp til innhold

Slik gjør du deg klar til studiestart

Følg disse tipsene for å få hverdagen som student til å bli lettere og billigere.

 Man using smartphone.

FÅ UKER IGJEN: Det er få uker igjen til studiestart, og flere ferske studenter har en rekke ubesvarte spørsmål. Begynn å planlegg nå, slik at startskuddet ikke kommer så brått på.

Foto: Pavel Vladychenko vk.com/altern

Startskuddet for et nytt studieår er like rundt hjørnet, og mange er spent på den nye tilværelsen.

– Ikke ring mye hjem, sier student Emma Louise Fon Mathisen. Hun forteller at hjemlengselen kommer mye fortere dersom du står med en fot hjemme og en i studentbyen.

Profilbilde av Emma Louise Fon Mathisen.

ERFAREN STUDENT: Emma Louise Fon Mathiesen opplever at det lønner seg å være med på det som skjer for å komme inn i et studentmiljø.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Emma Louise (23) studerer journalistikk ved Høgskolen Kristiania i Bergen og har tidligere studert i USA. Hun mener det er viktig å oppholde seg mest mulig i studentbyen for å få nye kjente.

– Det tar tid å bli komfortabel og trygg i en ny by. Noe av det viktigste jeg har erfart er å bli med på ting som skjer, sier hun.

Du går glipp av mye hvis du reiser hjem til mamma annenhver helg. Ved studiestart anbefaler hun nye studenter å delta på Fadderuken.

– Jeg ble kjent med mange i min faddergruppe.

Ikke lån mer enn du må

Ni av ti studenter klarer ikke leve kun på studielånet fra Lånekassen, ifølge en undersøkelse fra Ipsos MMI. Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank, gir deg noen tips slik at økonomien ikke kommer i veien for studieopplevelsen.

1: Få oversikt over studielånet

Ved semesterstart er utbetalingen større enn resten av semesteret. Hold igjen på pengebruken. Denne utbetalingen er en midlertidig rikdom. Resten av semesteret er utbetalingene langt lavere.

2: Bruk studentrabatter

Noen fordeler følger med å være student – bruk disse. For eksempel får du som student rabatt på treningsstudio, lavere pris hos tannlegen og studentpris på fly og tog.

3: Betal regningene

Betal regningene ved forfall slik at du unngår purregebyr. Å legge inn regningene på e-faktura, avtalegiro eller Vipps Faktura er lurt. Da slipper du at de går i glemmeboksen.

4: Strøm og mobil

Silje Johansen jobber på mobilen

SKAFF OVERSIKT: Sørg for å betale regningene som ligger på vent. Også mobilregningene dine. Opplever du at disse er svært høye, lønner det seg å sjekke om man kan spare noen kroner på å bytte leverandør.

Foto: Ingrid Simensen / NRK

Sjekk om du kan spare på og bytte leverandør. Sjekk også om strøm og for eksempel bredbånd er inkludert der du leier.

5: Husk forsikring

Hvis du er så uheldig og får innbrudd eller opplever brann, kan du plutselig stå på bar bakke. Derfor er det viktig at du har forsikring i orden. Du bør minimum tegne en innboforsikring for eierandeler og en reiseforsikring.

6: Spe på inntekten

Dersom du ser det blir vanskelig å leve på bare studielånet, let etter måter å spe på inntekten. Kanskje kan du ta en ekstrajobb eller søke om støtte utover Lånekassen. Arbeidserfaring er verdifullt økonomisk, smart for din videre karriere og gir deg pensjonssparing.

Sommerjobb

EKSTRAJOBB: Dersom det er knapt med penger, kan man ta på seg en ekstrajobb i matbutikk for å få inn noen tusenlapper ekstra hver måned.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Mat gjør en forskjell

– Det er viktig å prioritere god mat når du er student. Det er fordi det påvirker prestasjonen dine, sier Åse Hagen, ernæringsfysiolog på Sykehuset i Tønsberg.

– Jeg tror mange tenker at det er dyrt å spise sunn mat. Det er det ikke.

Hun poengterer at sunn mat kan utgjøre en forskjell på prestasjonene på skolen.

Åse Hagen

SPIS SUNT: Åse Hagen ber studentene spise nok og sunt. Hun trekker frem at mellommåltider er viktig.

Foto: Privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark