Hopp til innhold

Setter strek over gamle camping-ulovligheter

Etter flere tiår med tilnærmet anarki på campingplassene i Larvik, skal kommunen få Norges første campingplan.

Politikerne vedtok en reguleringsplan for Naverfjorden i 1994 hvor det blant annet ble bestemt at det skal være 20 meter mellom hyttevegge og campingvogner.
Men vedtaket ble aldri gjeldende praksis. 
Det reagerer hytteeier og leder av Streterestranda velforening, Øystein Ellingsen, på.

I reguleringsplanen i 1994 ble det bestemt at det skal være 20 meter mellom hyttevegg og campingvogn. Hytteeier og leder av Streterestranda velforening, Øystein Ellingsen, reagerer på at regelen aldri ble innført.

I 1994 vedtok politikerne en reguleringsplan for Naverfjorden. I den var det blant annet bestemt at det skal være 20 meter mellom hyttevegger og campingvogner. Dette vedtaket ble aldri gjeldende i praksis.

Sperra inne

Larvik er Norges største campingkommune med rundt 27 campingplasser.
Flest campingplasser ligger det rundt Naverfjorden i Brunlanes. Innimellom campingvognene ligger det også hytter.

Les også:

Hytteeier og leder av Streterestranda velforening, Øystein Ellingsen, reagerer på at vedtaket fra 1994 aldri ble gjeldende i virkeligheten.

Stretere camping i Larvik

I enden av denne raden med campinggjester, ligger det ei hytte.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Da vi kjøpte hytte her i 1981 var det et helt åpent område. I 1994, da reguleringsbestemmelsen ble vedtatt, ble det åpnet for camping rundt hele vårt område, forteller Ellingsen.

Øystein Ellingsen

Øystein Ellingsen.

Foto: Rune Jensen / NRK

Han peker på sine nærmeste naboer på campingplassen.

– I planen står det klart og tydelig at avstand mellom hyttevegg og nærmeste campingenhet skal være minimum 20 meter. Det er det ikke her nå. Vi er sperra inne av hekker og materialer.

Til høsten skal kommunestyret vedta landets første kommunedelplan for camping. Den erstatter den gamle reguleringsplanen.

En utfordrende jobb

– Planen for Naverfjorden var nok i utgangspunktet godt ment, og den hadde sikkert et potensial. Men den har ikke blitt etterlevd i praksis, sier fungerende plansjef i miljø- og sikkerhetsavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold, Hanna Fossen-Thaugland.

Hanna Fossen-Thaugland

Hanna Fossen-Thaugland.

Foto: Rune Jensen / NRK

Dette synes hun er dumt.

– Det er selvfølgelig synd at man lager en plan ingen følger opp, men som tvert imot egentlig bare blir overtrådt i enda større grad.

Hun forteller at fylkesmannen ikke vil reagere på gamle ulovligheter, som det er mange av, på campingplassene.

At politikerne i Larvik nå skal vedta landets første kommunedelplan for camping, synes hun er bra.

– Det initiativet de har tatt er kjempepositivt. Det er flott at de har tatt det skrittet med å prøve å regulere denne næringen, for den er veldig stor i Larvik.

Hun sier kommunen har hatt mange utfordrende problemstillinger å ta tak i.

– De har hatt en kjempejobb å gjøre fordi ingen har gjort dette før. I tillegg er det vanskelig fordi det har dukket opp mange temaer underveis som hverken kommunen, fylkesmannen eller departementet har svar på.

Har liten tro på endring

Fossen-Thaugland sier at Fylkesmannen ikke vil reagere på gamle ulovligheter, som det er mange av på campingplassene.

– Vi tenker det samme som kommunen. Det er litt for seint å begynner å grave i hva som skjedde for 15 år siden. Vi vet at det mange ulovligheter som har pågått rundt disse campingplassene, men på et eller annet tidspunkt må man sette en strek. Det har kommunen valgt å gjøre, og nå ser vi heller fremover, sier plansjefen.

Øystein Ellingsen i velforeningen har liten tro på bedring.

Stretere camping i Larvik

Fra venstre: Driver av Stretere camping, Nils Kristian Stretere, styremedlem i Streterestranda velforening Wenche Ramstad og leder av Streterestranda velforening, Øystein Ellingsen.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Når de ikke har greid å gjennomføre en reguleringsplan på 20 år, så skjønner jeg ikke hvordan de skal klare det nå heller. Vi er sterkt tvilende til politikernes vilje til å gjennomføre noe som helst når det gjelder hytter og camping, sier han.

Heller ikke driver av Stretere camping, Nils Kristian Stretere, tror at det vil bli noen endring.

– Jeg er litt usikker på om det skjer. Jeg håper i hvert fall ikke det.

Campingvogn som kalles villavogn

VILLAVOGN: De fleste campingvognene ligner mer på hytter enn teltliv.

Foto: Rune Jensen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark