Hopp til innhold

Ser på TV mens de kjører bil

PORSGRUNN/LANGESUND (NRK): Politiet stopper stadig oftere mennesker som ser på TV mens de kjører bil. Politiet sier menn over 45 år er verst, og flere av dem innrømmer at de ser TV mens de kjører.

Ser på TV i bilen

Politiet stopper stadig flere som ser på TV på mobil eller laptop i bilen mens de kjører.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Ja, det hender at jeg ser noen klipp på mobilen mens jeg kjører, sier en mann i 40-årene.

Han har parkert Teslaen sin på ladestasjonen på Telemarksporten ved E18 i Porsgrunn. Kort tid etter parkerer en annen mann i samme alder like ved siden av. Også han innrømmer at han ser på TV på mobilen under kjøring.

– Ja, jeg har gjort det. Men det er det mange som gjør. Jeg har autopilot i bilen, så den passer litt på meg, sier den andre mannen.

Tesla lader

På ladestasjonen på Telemarksporten treffer NRK to menn i 40-års alderen, begge innrømmer at de fra tid til annen ser på TV på mobilen mens de kjører.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Ser på mobilen og veien

Politiet følger med på situasjonen og sier at de stadig oftere stopper mennesker som ser på TV i bilen.

– Det er menn over 45 år som gjør dette. De sitter i bilen og ser både skiskyting og fotballkamper på laptoper eller mobiltelefoner, sier distriktsleder i Utrykningspolitiet Sør Øystein O. Krogstad.

I løpet av de siste to årene har UP i region Sør stoppet et titalls bilister der føreren har sett på mobil eller laptop mens han eller hun kjører bil.

– Vi får også en del signaler fra yngre mennesker som forteller om foreldrene sine. På videregående skoler er det stadig unge som forteller om foreldre som ser på TV mens de kjører. Jeg mener dette er en ny og negativ trend, sier Krogstad.

Han liker ikke forklaringen til førerne som blir tatt på fersken.

– De mener at dette er helt trygt. De følger like godt med på veien som de følger med på skjermen. Men det går ikke an, så dette må gå galt, sier Krogstad.

Flere ulykker

Politiet har sett en negativ utvikling de siste årene. Mens ulykkene blant yngre sjåfører går ned, er det en økning i antall ulykker der menn i alderen 45 til 64 år er involvert.

– Det har økt med nesten 10 prosent på 10 år, og det er ikke tilfeldig, sier Krogstad i UP.

Regionlederen i UP sier mobilbruken alene ikke er årsaken til den negative utviklingen.

– Det er flere faktorer som spiller inn. Mange i denne aldersgruppen har god råd og bryr seg ikke all verden om bøter. De kjører dyre og sikre biler. Også er det dette med mobilbruk som selvsagt er distraherende, sier Øystein O. Krogstad i UP.

Øystein O Krogstad

Øystein O Krogstad sier politiet sier folk ser på TV mens de kjører bil. – Menn over 45 år er verst, sier han.

Foto: Anne Lognvik / NRK