Hopp til innhold

– Vi er skuffet over lite informasjon

Klubbledere i frontfagene i industrien, sier at medlemmene er misfornøyde med informasjonen de har fått fra Fellesforbundet i forhandlingene. Fortsatt er det ingen løsning i meklingen.

Alf Kåsene, klubbleiar Vard Brevik

Alf Kåsene er klubbleder ved Vard Brevik. Nå venter han spent på om det blir streik.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Norsk Industri og Fellesforbundet sitter fortsatt i mekling ni timer på overtid.

Riksmekleren har ikke funnet grunnlag til å legge frem noen skisse, som er et samlet forslag til løsning som partene kan bli enige om. Rundt om i landet er svært mange i industrien og i verftsindustrien på arbeid, og lurer på om det blir streik eller ikke.

I Brevik er 92 arbeidere ved Vard Brevik svært spente, og lurer på hvordan resten av denne arbeidsdagen blir.

– Vi måtte jo bare dra på jobb, og vi går nå bare her og avventer litt hva som skjer, sier Alf Kåsene, som er klubbleder ved Vard Brevik.

Vet ikke hva de skal streike for

Kåsene sier at han opplever at medlemmene er svært misfornøyde med den informasjonen de har fått av Fellesforbundet under forhandlingene.

Vi som tillitsvalgte prøver å grave frem mest mulig, men det er veldig lite informasjon vi får ut.

Hvordan er stemningen for å gå ut i streik?

– Den er nok delt. Vi hadde et medlemsmøte, og der lurte mange på årsaken til hvorfor vi skulle streike.

Likevel understreker han at alt er klart på streikekontoret dersom det skulle bli streik.

– Alt er klart. Streikelistene er hengt opp i god tid, så alt er klart om det skulle bli streik, sier han.

Vil alltid være en diskusjon

Erik Hørsrud i Fellesforbundet sier han kan forstå at flere føler at de har fått for lite informasjon, men sier at slik er en del av forhandlingene.

– Først foregår det frie forhandlinger, fører ikke det frem går det til mekling. Da har man først 10 dager med frivillig mekling, og deretter fire dager med tvungen mekling. I den perioden slipper det ikke noe informasjon ut.

Hørsrud sier han snakket med en i forhandlingsutvalget tirsdag.

– Det er ingenting å få ut, ikke poitive eller dårlige nyheter. Det er rett og slett ikke til å lese, sier han.

Pensjon stort stridsspørsmål

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet. I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Normalt regner man pengespørsmål som relativt enkle å bli enige om.

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Det er derfor det kalles frontfaget.

Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund. Det har arbeidsgiverne i NHO stilt seg helt avvisende til. De vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Pensjonskravet har gjort at partene gikk i synet på hverandre allerede før de hadde satt seg til forhandlingsbordet.