Hopp til innhold

Satser på luksus-poteter

De triller forsiktig og nølende ut av det lille pakkeriet rett ved lågen i Hedrum. De er trolig landets mest eksklusive poteter, og selges til en kilopris det ikke snakkes høyt om.

Potetbonde Dag Fredrik Eftedal

Dag Fredrik Eftedal vil ta opp konkurransen med eksklusive, franske poteter.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det hele startet da jeg så importtallene for poteter, sier potetbonde Dag Fredrik Eftedal. – De dyreste potetene sto for den største importen, og tallene viste også at vi spiser langt mindre poteter enn før.

Poteter på pakkeri

Varsom behandling er viktig dersom potetene skal beholde kvaliteten.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Eftedal fikk med seg bonde Amund Sandholt på Minnesund, og Svane Gourmetpotet var et faktum.

Politiske poteter

– Politikere er som poteter, – vi kan brukes til alt, sier stortingsrepresentant Jørund H. Rytman fra Buskerud Frp. Han var "sommervikar" på gården for to år siden, og synes satsingen er både innovativ og energisk.

– Da poteten kom til Norge fra Sør-Amerika på 1500-tallet ble den beskyldt for å spre både spedalskhet og kjønnssykdommer.

500 år etter har den en nærmest selvfølgelig plass i norsk husholdning.

Larvik-ordfører Rune Høiseth var også til stede ved åpningen av potetpakkeriet.

– Det er veldig ålreit å være på restaurant og høre kelneren fortelle om hvor det vi spiser kommer fra.

Og at råvarene skal ha sin egen, unike historie, er en trend blant kresne nordmenn. Og potet-trender vet bonden i Hedrum alt om.

Norges mest eksklusive poteter?

Foto: Hans Petter Reppe

Med potetsekken på ryggen

Eftedal forteller at de har drevet direkte markedsføring ved å gå rundt til bedre restauranter i Oslo med en sekk poteter på skulderen. – Vi har fått spontan og rask tilbakemelding på at kvaliteten er veldig bra.

Poteter i mange varianter

Svane-poteter i l avanserte versjoner.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Foreløpig får du bare potetene på restauranter og på hoteller, men etter hvert vil de trolig også ligge blant grønnsakene i matvarebutikkene.

Norges dyreste?

Dag Fredrik Eftedal bekrefter at potetene er blant de absolutt dyreste du får kjøpt, men viser til at avlingene er små, og at det ligger mye jobb bak hvert kilo poteter. Han sier det er Bama som fastsetter kiloprisen, men tror den ligger rundt 40 kroner kiloet eller mer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark