Slik vil kommunene bekjempe radikalisering

Arbeidet skal trappes opp flere steder i landet. Larvik og Tønsberg er blant kommunene som setter inn ekstra tiltak.

Ekstremister dannar motprotest mot kyssende demonstranter

Larvik og Tønsberg kommune vil sette inn ekstra tiltak for å bekjempe radikalisering.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

NRK.no skrev tidligere i høst om 23 kommuner og byer som jobber med å sette inn ekstra tiltak for å bekjempe radikalisering.

De utvalgte stedene ble kontaktet direkte av statsminister Erna Solberg i midten av oktober i år etter at Politiets sikkerhetstjeneste varslet om manglende beredskap eller forebyggende aktivitet flere steder.

Les også:

Ny giv i arbeidet

Tønsberg og Larvik er to av stedene som må ta i et ekstra tak for å bekjempe radikalisering.

– Etter at statsministeren tok kontakt har vi bestemt oss for å arrangere en konferanse i slutten av januar. Der vil vi få besøk av fagfolk fra Oslo som vil informere barnehage-, skole- og andre ansatte som er i kontakt med barn og unge.

Pål Thalmann

En stor konferanse på nyåret skal gi ansatte bedre verktøy i bekjempelsen av radikalisering, sier kommunaldirektør i Tønsberg kommune, Pål Thalmann.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det forteller kommunaldirektør i Tønsberg kommune, Pål Thalmann. Han sier kommunen allerede gjør flere viktige tiltak for å bekjempe ytterligere radikalisering.

– Jeg tror det er avgjørende å satse på språkopplæring allerede i barnehagen. Tillegg så gjør de frivillige en fabelaktig innsats for å integrere mennesker, sier Thalmann.

Han tror det mest utfordrende for Tønsberg kommune er å forhindre at barn og unge dropper ut av undervisningen.

– Det er også viktig å merke seg at radikalisering ikke bare gjelder ekstreme muslimske miljøer, det gjelder også ekstreme høyreradikale miljøer.

Les også:

Jobber for å avverge

I Larvik kommune vil det også arrangeres en konferanse om radikalisering, opplyser SLT-koordinator Erica Gutterød Dabe. SLT står for samordning av alle lokale rus- og kriminalforebyggende tiltak.

SLT-koordinator

Kommunen vil satse mer på å oppdage radikalisering på et tidlig stadium, sier SLT-koordinator i Larvik kommune, Erica Gutterød Dabe. Foto: Larvik kommune

– Alle lærere i grunnskolen og videregående skoler samt alle støttefunksjoner blir invitert nå på nyåret for å heve kompetansen, slik at de vet hva de kan legge merke til for å komme tidligere inn i prosessen, forteller Gutterød Dabe.

– Føler du at kommunen gjør en god nok jobb for å bekjempe radikalisering?

Man kan alltid gjøre mer, men vi gjør så godt vi kan og jobber kontinuerlig mot dette, svarer SLT-koordinatoren.

Det radikale miljøet i Larvik har vært i medias søkelys flere ganger det siste året. og Gutterød Dabe håper arbeidet kommunen gjør vil føre til at det ikke dukker opp slike saker igjen.

– Det er jo alltid en risk for det, men vi prøver å komme tidlig nok inn slik at vi kan avverge slike situasjoner igjen.