Så dyrt kan det bli på sjøen

KRAGERØ (NRK): Så mye kan en tur på vannet koste deg om du er uforsiktig. Se hvor mye det koster å bli stoppet for fartsovertredelser, fyll eller mangler på sjøen.

En mann kjører en motorbåt

KAN KOSTE DEG DYRT: Kjører du med promille eller over fartsgrensen, vanker det bøter fra politiet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Politibåten i Telemark ligger i Kragerøskjærgården. Politibetjentene Jon Aslak Moe og Kristian Gjeruldsen følger med båttrafikken. Moe sitter ved roret og Gjeruldsen er dagens matros.

Politibåten ligger godt synlig. Det tar ikke lange tiden før ei ung jente blir stoppet for å ha kjørt for fort.

– Det er femknops grense her, du har nok kjørt litt for fort. Det betyr et forelegg på 1500 kroner, er du villig til å vedta det, spør Moe.

Den unge jenta nikker, smiler, og får noen kroner mindre til is denne sommerdagen.

– Den båten vi stoppet nå er et typisk eksempel på hvordan folk oppfører seg. De er blide og hyggelige, og ser nytten av at vi er på vannet og tar tak i de problemene som er.

Politimenn i Kragerø

Båtfører Jon Aslak Moe og matros Kristian Gjeruldsen følger med deg på vannet i sommer.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Les også:

– Ta ankerdrammen når du er fremme

Jon Aslak Moe fører politibåten, som er en Commuter 10 RIB med stø hånd. Båten har to Suzuki utenbordsmotorer på 300 HK hver og er god for en toppfart opp mot 50 knop.

– Vi får tilbakemeldinger fra folk ute på hyttene om at det er merkbar forskjell på båttrafikken når vi er ute. Folk kjører roligere når de ser oss. Der har vi utfordring med forebyggende arbeid. Noen ganger må vi likevel statuere et eksempel, og da gjemmer vi oss litt, for å se hva som skjer.

Politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr, har også ansvaret for sjøtjenesten ved Telemark politidistrikt i sommer.

– Slik trafikkbildet har blitt på sjøen tilsier at promillegrensen burde vært 0.2. Det dreier seg om mange hestekrefter. Vær heller edru og ta ankerdrammen når du kommer frem, sier han.

Politi i båt

Politibåten patruljerer langs kysten hele sommeren.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Her er botsatsene på sjøen:

 • Redningsvest: Manglende redningsvest: 500 kroner per person.
 • Lanterner: Påbudte lanterner, helt eller delvis ikke montert: 2000 kroner. En eller flere lanterner virker ikke: 1500 kroner. Monterte lanterner ikke tent: 1500 kroner.
 • For unge førere: Båteier som lar person under 16 år føre båt under 25 registertonn med større motor enn 10 hk, eller båt med større fart enn 10 knop, eller lenger enn 8 meter (26,6 fot): 1500 kroner. I tillegg kan føreren under 16 år få 500 kroner i bot.
 • Fartsovertredelser: Føring av båt med mer enn fem knop nærmere enn 50 meter fra steder hvor det pågår bading: 1500 kroner.
  Bøtenivåene kan variere fra kommune til kommune. Større fart enn tillatt hastighet i forhold til lokale forskrifter: 1500 kroner.
 • Promillekjøring: Straffeutmålingen forutsetter at det ikke er spesielt skjerpende eller formildende omstendigheter.
  Mellom 0,8 og 1,5 promille: Bot*
  Over 1,5 til 2,0 promille: Bot og betinget fengsel*
  Over 2,0 i promille: Bot og ubetinget fengsel.*
  * Boten settes normalt til en tredjedel av brutto månedsinntekt, men er det skjerpede omstendigheter kan boten bli høyere.