Hopp til innhold

Kan nytt rørsystem få slutt på dette?

Et firma fra Stokke mener de har funnet løsningen på problemet med oversvømte kjellere. De tester et nytt rørsystem – som skal gi eksisterende rør større kapasitet.

Et firma fra Stokke mener de har funnet løsningen på problemet med oversvømte kjellere. De tester et nytt rørsystem - som skal gi eksisterende rør større kapasitet.

Se video

Vann på badet i kjelleren

Tanken er at det nye systemet skal klare å ta unna mer vann, og kanskje unngå at kjellere blir oversvømt, slik som her i Åsgårdstrand i sommer.

Foto: Privat

Mange avløpsnett er underdimensjonerte og gamle. Problemet kommer vanligvis til overflaten når det regner mye. Da blir blant annet kjellere og veier fylt med store mengder vann.

Les også:

Når problemet skal utbedres, må vanligvis kommunene grave opp det gamle og erstatte det med nye og større rør.

Men nå tester studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, sammen med Asle Johnsen i Aiwell AS, et system som legger mindre rør i de allerede eksisterende rørene.

«Hevert-prinsippet»

Asle Johnsen

Asle Johnsen i Aiwell AS, prøver ut det nye systemet, sammen med to studenter fra Høgskolen. Forsøket gjøres på et avløpsanlegg som bygges i Holmestrand.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Systemet går ut på å fjerne luft i rørene, slik at det blir plass til mer vann.

– Hele systemet i dag opererer etter selvfall-systemet, det vil si at det renner vann og luft sammen i røret. Lufta tar mye plass og det bremser vannet veldig. Med et fullstrøm-system fjernes lufta, så det bare renner vann, også kalt «hevert-prinsippet», godt kjent av mange, forteller Johnsen.

Det Aiwell As prøver ut nå, er å tre rør i de gamle rørene. Det reduserer kostnadene kraftig. Det nye systemet går ut på at rørene til enhver tid er fylt med vann, noe som fører til at vannet kan renne raskere.

– Dermed øker kapasiteten selv om rørene har en mindre dimensjon enn de som ligger der fra før, ifølge Asle Johnsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark