Tanken er at det nye systemet skal klare å ta unna mer vann, og kanskje unngå at kjellere blir oversvømt, slik som her i Åsgårdstrand i sommer.
Foto: PrivatMange avløpsnett er underdimensjonerte og gamle. Problemet kommer vanligvis til overflaten når det regner mye. Da blir blant annet kjellere og veier fylt med store mengder vann.
Les også:
Når problemet skal utbedres, må vanligvis kommunene grave opp det gamle og erstatte det med nye og større rør.
Men nå tester studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, sammen med Asle Johnsen i Aiwell AS, et system som legger mindre rør i de allerede eksisterende rørene.
«Hevert-prinsippet»
Asle Johnsen i Aiwell AS, prøver ut det nye systemet, sammen med to studenter fra Høgskolen. Forsøket gjøres på et avløpsanlegg som bygges i Holmestrand.
Foto: Henrik Bøe / NRKSystemet går ut på å fjerne luft i rørene, slik at det blir plass til mer vann.
– Hele systemet i dag opererer etter selvfall-systemet, det vil si at det renner vann og luft sammen i røret. Lufta tar mye plass og det bremser vannet veldig. Med et fullstrøm-system fjernes lufta, så det bare renner vann, også kalt «hevert-prinsippet», godt kjent av mange, forteller Johnsen.
Det Aiwell As prøver ut nå, er å tre rør i de gamle rørene. Det reduserer kostnadene kraftig. Det nye systemet går ut på at rørene til enhver tid er fylt med vann, noe som fører til at vannet kan renne raskere.
– Dermed øker kapasiteten selv om rørene har en mindre dimensjon enn de som ligger der fra før, ifølge Asle Johnsen.