Hopp til innhold

Rekordmange snøskader – mye dekkes ikke av forsikringen

BØ (NRK): Den snørike vinteren har allerede ført til rekordstore forsikringsutbetalinger. Søndag snør det igjen, og denne gangen kan nedbøren bli ekstra tung.

Kollapset drivhus

KOLLAPS: Etter en natt med mye vind og snø kollapset dette drivhuset ved Moen gartneri i Bø. Da skaden ble meldt inn fikk eierne klar beskjed om at den ikke dekkes av forsikringen.

Foto: Privat

Forsikringsbransjen har mottatt nærmere 600 snøtyngdeskader, med en total kostnad på over 30 millioner kroner.

Flest skader er det meldt i Oppland, Vest-Agder, Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Enormt med skader

– Det er enormt med skader i år i forhold til i fjor og årene før, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Arne Voll

– Ofte tror jeg sunn fornuft er nok til å avdekke om en bør ta vekk snø eller ikke. Det sier seg selv at en meter eller mer med tettpakket snø veier enormt mye, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Han tror skadetallene vil øke i ukene fremover. Når gradestokken kryper oppover synker snøen sammen, men den blir ikke lettere. Søndag og mandag er det igjen ventet opptil 20 millimeter nedbør på Sør- og Østlandet.

– Det kommer til å bli ganske vått. Nedbøren starter som snø, men går over til sludd og regn utover kvelden de fleste steder, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

Kollapset

I begynnelsen av februar kollapset det ene drivhuset ved Moen gartneri i Bø i Telemark.

Tor Harald Heggekroken

Tor Harald Heggekroken opplevde at det ene drivhuset hans kollapset mens de holdt på å rydde vekk snøen som var kommet natta før.

Foto: Idrak Abbasov Telman / NRK

Tor Harald Heggekroken har drevet gartneriet sammen med kona, Olaug Heggekroken i over 20 år. Han forteller at de har gode rutiner for å passe på drivhuset om vinteren, men i år har det vært mye uvær og denne natten både blåste og snødde det ekstra mye.

De holdt på å rydde taket før snø og hadde bare toppen igjen, da drivhuset raste sammen.

– Drivhuset var forsikret, men forsikringen dekker ikke skader forårsaket av snømengde og -tyngde, forteller Heggekroken.

Han anslår at det vil koste 125.000-130.000 kroner å erstatte drivhuset.

Kollapset drivhus

Slik så det ut inne i drivhuset ved Moen gartneri etter kollapsen.

Foto: Privat

Ikke dekket

– Hobbyveksthus og mindre drivhus for private er forsikret under innbo. Det gjelder brann, vannskader, tyveri og naturskade, sier Arne Voll hos Gjensidige.

Han opplyser at andre plutselige og uforutsette skader er unntatt i vilkårene. Under dette kommer for eksempel snøtyngdeskader.

– Spinklere konstruksjoner som gartnerier og oppblåsbare bygg er i hovedsak unntatt dekning som følge av snøskader. Det skal gå tydelig fram i avtalen, sier informasjonsdirektør Jon Berge hos If.

Han oppfordrer alle som eier denne typen bygg til å være ekstra påpasselige.

Tak på bygning rast ned

Arne Voll i Gjensidige råder folk til å passe ekstra godt på bygninger med en spinklere oppbygging. Dette kan være driftsbygninger, drivhus, skur, «spinklere» lagerbygninger og enkelte bygninger med flate tak og med stort spenn.

Foto: Gjensidige

Tung snø

– Generelt har jeg inntrykk av at folk har vært flinke til å måke i år. Og så er det noen som dessverre har kommet for seint i gang. Det kan være vanskelig å avgjøre hvor mye snø som er for mye. Mitt råd er at er du i tvil, så måker du, sier han.

Også de har hatt unormalt mange snøskader denne vinteren. Så langt er tallene mer enn doblet og fortsatt skal vinteren vare en stund. Når nedbøren kommer som alt fra snø og sludd til regn, blir den også ekstra tung.

– Det blir fort mange trailerlass av tyngde på taket. Så faren er definitivt ikke over, sier Berge.

Snø på hyttetak

I Telemark har Gjensidige alene mottatt rundt 20 skader som skyldes store snømengder. Totalt kan det være snakk om nærmere 100 skader for hele bransjen i fylket, noe som tilsvarer cirka 5 millioner.

Foto: Gjensidige