Hopp til innhold

Sterke reaksjoner

Det er sterke reaksjoner i Vestfold etter at papirløse Maria Amelie (25) ble arrestert.

Maria Amelie

Maria Amelie har vokst opp, og har gått på videregående skole, i Vestfold. Nå er det mange som reagerer på at hun er arrestert.

Foto: Aesha Ullah / NRK

Maria Amelie, som onsdag kveld ble arrestert av politiet på Lillehammer, har vokst opp i Vestfold etter at hun kom til Norge sammen med sine foreldre. De flyktet fra Kaukasus i 2000.

Etter to år i Finland, kom de til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden. Foreldrene bor fortsatt ulovlig i Norge.

Skrev bok

Maria Amelie: "Ulovlig norsk"

25-årige Maria Amelie er opprinnelig fra Kaukasus, og ønsket med sin bok å skape et mer nyansert bilde av en flyktning og papirløse mennesker.

Maria Amelie var mindreårig da hun kom til Norge, og har heller ikke lovlig opphold i Norge, men har opptrådt offentlig mange ganger siden hun kom til landet.

I fjor ga hun ut boka ”Ulovlig norsk” som beskriver hvordan det er å være ulovlig innvandrer i Norge. I desember kåret avisen Ny Tid henne til ”Årets nordmann 2010”

Nå reagerer flere på den behandlingen hun får.

Stort nettverk

Maria Amelie har gått tre år på Nøtterøy videregående skole og tok eksamen. Hun har også tatt en mastergrad i teknologi og vitenskap ved NTNU i Trondheim.

Hun skaffet seg et stort nettverk.

Hun har også vært frivillige ved Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, som er en av Norges største musikkfestivaler. Der har hun vært ansvarlig for 3000 frivillige på festivalen de tre siste årene.

Politiet har fraktet henne til Trandum. Hun regner med at hun må møte i tingretten, som kan fengsle henne, før hun sendes ut av landet.

– Jeg har klart å sove litt i natt, det er et mirakel. Jeg skjelver mye, men jeg gråter ikke, jeg tror ikke jeg er i stand til å gråte, jeg er bare et nervebrudd, jeg sliter med å puste, sier Maria.

Les også: NRK har møtt Maria på Trandum

NRK kjenner til at det er flere i Vestfold som reagerer sterkt på arrestasjonen onsdag kveld, og kommer tilbake med mer om saken.