Hopp til innhold

Varsler støtteaksjon for Maria Amelie

Det er sterke reaksjoner etter at papirløse Maria Amelie ble pågrepet onsdag kveld.

Video Ulovlig norsk: Maria Amelie (25)

KLIKK FOR Å SE VIDEO: I dette intervjuet forteller Maria Amelie om hvorfor hun ga ut boken «Ulovlig Norsk», noe som senere førte til at hun ble kåret til «Årets nordmann» av ukemagasinet Ny Tid.

Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk senter varsler demonstrasjon for Maria Amalie torsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Maria Amelie, som har bodd ulovlig i Norge i over åtte år, ble pågrepet etter å ha holdt et foredrag ved Nansenskolen på Lillehammer onsdag kveld.

Antirasistisk senter varsler en demonstrasjon til støtte for kvinnen fra Kaukasus, med krav om at hun skal løslates.

Demonstrasjon finner sted utenfor Justisdepartementet torsdag klokken 17.00. De oppfordrer også til å protestere om pågripelsen til Politiets utlendingsenhet.

Det er også varslet demonstrasjoner i Bergen og Trondheim.

Vil finne en friby

En støttegruppe på Facebook for at Maria Amelie skal løslates har i 02-tiden natt til torsdag fått over 2600 medlemmer.

Det internasjonale fribynettverket, ICORN, har dessuten besluttet at de vil forsøke å finne en friby til Maria Amelie.

– De har vært i kontakt med henne om dette før, og nå som situasjonen er akutt, vil de umiddelbart forsøke å finne en løsning. Aktuelle byer kan være Ljubljana eller Amsterdam, sier Rune Berglund Steen Antirasistisk Senter til NTB.

– Umulig å ikke bli berørt

Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre

– Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering, skriver Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre, i en e-post til NRK.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Venstre reagerer sterkt på pågripelsen av Maria Amelie.

– Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering som jeg ikke kan fatte at SV lenger ønsker å være en del av, skriver Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre, i en e-post til NRK.

Han har truffet Amelie flere ganger. Kvinnen var på Stortinget i slutten av november og fortalte sin historie da de papirløses situasjon ble belyst i en høring.

– Det var umulig å ikke bli berørt når Amelie snakket om drømmen om å få leve et normalt liv og betale skatt. Amelie er et symbol for den umennskelige politikken som føres, mener Solum Larsen.

Unge Venstre er enig.

– Ingen har interesse av at Maria blir sendt ut, og det vil stride mot den allmenne rettsfølelsen å gjennomføre et utvisningsvedtak. Vi ber om at Maria får bli i landet, skriver Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn i en e-post til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Video d8ffb149-87b5-4075-a3e9-0a4853187079.jpg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her blir Maria Amalie pågrepet utenfor Nansenskolen på Lillehammer.

SV reagerer

Kjeft fra Venstre til tross: Innvandringspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV reagerer også kraftig på pågripelsen.

Heikki Holmås

Kjeft fra Venstre til tross: Innvandringspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV reagerer også kraftig på pågripelsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Hun ville være en ressurs for oss, sier Holmås til NTB.

– Det absurde er at hun under normale omstendigheter kunne søkt om opphold i Norge fra Russland siden hun har spesialistkompetanse, la Holmås til.

– Skjønner at det blir oppmerksomhet

Informasjonssjefen i PU, Roar Hanssen, sa til NRK onsdag kveld at pågripelsen skjedde fordi Maria Amelie har oppholdt seg ulovlig i Norge over lengre tid, og at et ferskt vedtak i Utlendingsnemnda sier at hun må forlate Norge.

Hanssen opplyste videre at PU er kjent med at Amelie er en person som har vært profilert i media, og sier de har planlagt å håndtere det så godt som mulig.

– Vi skjønner at det kommer til å bli oppmerksomhet rundt denne saken, sa han.

Årets nordmann 2010, Maria Amelie, sammen med Thomas Hylland Eriksen og Rune Berglund Steen

Her er Maria Amelie fra kåringen av «Årets nordmann 2010» sammen med Thomas Hylland Eriksen og Rune Berglund Steen. Eriksen har vært en av hennes fremst støttespillere.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ