Hopp til innhold

– Dette kunne blitt livsfarlig

Natt til lørdag eksploderte radioen til Jørgen Kvernøy Døhlie i et flammehav. Han takker tilfeldighetene for at han var hjemme denne natta.

Radio eksploderte

FARLIG: Jørgen Kvernøy Døhlie fikk seg en ubehagelig overraskelse natt til lørdag, da radioen hans begynte å brenne. Her er restene av den.

Foto: ARNT E FOLVIK/Vestfold Interkommunale Brannvesen

I natt opplevde Jørgen Kvernøy Døhlie (33) noe han sent vil glemme. Det startet med at han våknet av alarmen i boligen sin i Tønsberg i 04-tida.

– Helt instinktivt trodde jeg at en innbruddstyv var på ferde og løp ned i 1. etasje. Der var det ingen, men jeg oppdaget raskt at det var tykt av røyk i stua, forteller Døhlie til NRK lørdag formiddag.

Røyken skulle vise seg å stamme fra radione til han og kona.

– Selv om den var avslått var den helt rødglødende. Jeg fikk veldig sjokk og la først radioen i vasken for at ingenting skulle antenne. Røykutviklingen ble imidlertid så ekstrem at jeg åpnet vinduet og kastet ut radioen. Den eksploderte i et flammehav da den traff bakken.

Døhlie forteller at en bunke med aviser lå fem centimeter unna radioen.

– Dette kunne blitt direkte livsfarlig og var veldig ubehagelig. Det er bare flaks at vi var hjemme denne natta, hvis ikke hatt vi mest sannsynlig ikke hatt noe hus å lufte ut av nå, sier han.

Radio eksploderte

PRODUKSJONSFEIL: Radioen er tilbakekalt fra markedet.

Foto: ARNT E FOLVIK/Vestfold Interkommunale Brannvesen
Produksjonsfeil i batteriet

Radioen, som er av merket Pinell Go-, ble tilbakekalt fra markedet tidligere i september. Døhlie ønsker å bruke hendelsen for å advare andre.

– Det er veldig viktig at andre som har denne radioen får den ut av huset. Jeg visste at radioen var tilbakekalt fra markedet, men tenkte at det ikke var så farlig bare vi passet på når vi brukte den. Det verste er at vår begynte å brenne helt uten forvarsel, sier han.

Produsenten Pinell skriver på sine nettsider at de tilbakekaller alle radioer av modellen GO og GO+ solgt mellom mai 2013 og september 2015.

«Årsaken er en produksjonsfeil i batteriet hos en tredjeparts leverandør, som i sjeldne tilfeller kan forårsake overoppheting. Vi er kjent med feil på batteriet i 14 av nærmere 50 000 solgte radioer. Kundesikkerhet er øverste prioritet for Pinell, derfor har vi besluttet å tilbakekalle produktet. Pinell ber sine kunder om å trekke ut stikkontakten på sin GO/GO+, slutte å bruke radioen og følge instruksjonene for tilbakelevering. Vi beklager ulempene dette medfører», skriver selskapet.

Skjedde i Nord-Norge også

Dette er ikke første gang en radio av denne typen har selvantent. Tidligere i september skrev Avisa Nordland om at dette også skjedde 85 år gamle Lillian Løkås i Valnesfjord.

Døhlie berømmer alarmselskapet og brannvesenet for å ha kommet raskt til stedet.

– De materielle skadene er små. Det har blitt svimerker på bordet radioen sto på, og det stinker plastikk fra hele 1. etasje, forteller han.