Hopp til innhold

– Her kunne jeg like gjerne dyrket ris

Årets potetavling er høyst usikker. Det er tørråten bøndene nå frykter aller mest. Hos John Austad står store deler av avlinga under vann.

John Austad

– Her kunne jeg like gjerne dyrka ris, sier John Austad.

Foto: Anita Moland / NRK

Den ekstremt fuktige sommeren fører til at bøndene må sprøyte avlingene mot sykdommer. Problemet er at jordene mange steder står så fulle av vann at det er umulig å komme utpå med maskinene.

Per Hoppestad i Skien har årlige avlinger på rundt 600 til 700 tonn. Han er en av flere bønder som er bekymret foran årets potethøst.

– Det er litt tidlig å si hvordan potethøsten blir, men jeg er bekymret. Den store usikkerheten er tørråte , for tørråtesoppen trives godt i det fuktige været som vi har hatt i sommer, sier Hoppestad.

– Nå er det tre uker siden sist jeg sprøytet mot tørråte. Jeg skulle absolutt ha gjort det igjen nå, men jeg kommer ikke utpå med maskinene før jordene har tørket opp litt, sier Hoppestad.

Rene rismarkene

Mens Hoppestad håper å kunne redde avlingen mot tørråte er størsteparten av avlingen til John Austad i Gjerpensdalen i Skien ødelagt. Han regner med et tap på 50 000-100 000 kroner.

– Her kan jeg ut og ro! Kanskje jeg heller skulle satse på å dyrke ris, smiler Austad midt i fortvilelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åker under vann

Store deler av mandelpotet- og gulrotåkeren i Gjerpensdalen står under vann.

Foto: Anita Moland / NRK

Austad driver med selvplukk av gulrøtter og mandelpoteter. Hele gulrotåkeren er ødelagt, men en liten del av potetene kan fortsatt reddes hvis det bare tørker opp.

– Dette er ikke noe moro. Jeg har dyrket grønnsaker i 32 år, men har aldri opplevd maken til regnfull sommer. Vannet har stått innover åkrene før, men det har vært under høstflommer, aldri i juli, sier Austad.

– Nesten hele landet

Bortsett fra i Nord-Norge , der det ligger an til å bli en usedvanlig god potetsesong, gjelder er det bekymringsfullt for hele landet. Det sier råvareansvarlig Ole Johan Sundby ved Lågen Potetpakkeri i Vestfold.

– Ja, vi er bekymret for potethøsten. Flere av våre produsenter forteller om åkre som står under vann, og veldig mange rapporterer om svært våte jorder.

– Hittil har vi fått inn poteter fra Brunlanes, Slagen og Tjodalyng. Dette er områder med mye sannjord som har god drenering. Så langt ser det nokså bra ut, men vi ser antydning til råteskader allerde nå, sier Sundby.

Tar forholdsregler

Det kan gå mot en kraftig avlingsreduksjon dersom bøndene ikke får kontroll på tørråtesoppen. Ved potetpakkeriene er det derfor avgjørende at avlingene blir kartlagt.

– Hvis vi får inn poteter med tørråte kan sydommen spres også på de friske potetene, sier Sundby. Han tror mange produsenter vil oppleve sterkt reduserte avlinger enkelte steder.

– Akkurat hvor dårlig potethøsten blir, vil vi først se utover i september når potetene skal opp av jorden, sier Sundby.

John Austad

Elva som går tvers gjennom Gjerpensdalen går langt utover normale bredder denne sommeren.

Foto: Anita Moland / NRK