Hopp til innhold

Politiet slo seg løs på skumparty

– Vi gjør det for at ungdommen skal se at vi er mennesker vi også, sier Espen Molland ved Sandefjord politistasjon.

– FOREBYGGENDE: Politiet mener det er viktig å komme nært på ungdommer.

Onsdag arrangerte ungdomshuset i Sandefjord sesongens første åpne dag. Dagen ble markert med skumparty og dansing.

Espen Molland ved Sandefjord politistasjon og en kollega lot seg rive med. (Se video øverst.)

– Det å komme nær ungdom på en litt annen måte, og by litt på seg selv, synes vi er viktig. Vi trøkket skikkelig til på skumpartyet. Før har vi vært med på basketball, skatet litt og sånt, slik at de skal se at vi ikke er bare politiet i uniform.

Molland synes det er både fint og viktig å prate med ungdom på forskjellige arenaer i «fredstid». Tanken er at det virker forebyggende og at de blir kjent med ungdommen.

Bygger tillit

Ifølge Molland er politiet hendelsesstyrt. Når politiet dukker opp når noe skjer kan det da være vanskelig å ha tid til å sette seg ned å ta den ekstra praten.

– Hvis det skjer noe og vi kommer, så er det kanskje lettere å snakke med oss dersom de har et forhold til oss.

Molland ønsker derfor å la ungdommene se politiet fra en annen side når de har muligheten til det.

– Det å kunne sette seg ned på Napern, en skaterampe, eller i sofaen på en skole, og de ser at det går an å prate med oss, det tror jeg er utrolig viktig for å danne en god relasjon mellom politiet og ungdom, sier Molland.

Vennskapelig erting

Molland og politikollegaen har fått mange tomler opp etter stuntet.

– De ler litt av oss på jobben, selvfølgelig, og lurer på hva det neste blir.

Han forteller at de ønsker å jobbe uten alltid å opprette en sak. Selv om politiet har lover og regler å følge har de også andre måter å løse ting på.

Når vi jobber på forebyggende kan vi også bruke de andre virkemidlene. Da får ungdommen en respekt for oss.

Vil ha skumparty med politiet hver onsdag

Marius Granholt er ungomdskoordinator i Frilynt Norge. Han er også daglig leder for Napern 1916, som er ungdomshuset Frilynt driver i Sandefjord.

– Det er utrolig viktig at de unge har en person å forholde seg til. Derfor må politiet, helsesøstre og oss som ungdomsarbeidere jobbe for å få en personlig tilknytning, og være til stede der ungdommen er, sier han.

Granholt synes det fantastisk at politifolkene kan være såpass uformelle at de kan komme på spontanbesøk og bade i skummet sammen med ungdommene.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at vi må gjøre dette hver onsdag, men det er nok litt vanskelig å gjennomføre, sier han med et smil.