Hopp til innhold

Politiet: – Har en anelse om hvem som står bak

May Liss Knudsen opplevde at datteren og flere andre ble grovt sjikanert på en Instagram-konto kalt Gossipgirl. Nå har hun politianmeldt saken.

Knut Vidar Vittersø

Kriminalsjef ved Larvik politistasjon Knut Vidar Vittersø, sier de har en anelse om hvem som står bak Instagram-kontoen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Tirsdag denne uka ble en 16 år gammel Larviksjente og flere av hennes venner og venninner hengt ut med fullt navn og bilde på en Instagram-konto kalt Gossipgirl.

Teksten var blant annet full av grov sjikanering og hetsing av jentas mor og hennes seksuelle legning.

– Dattera mi ble veldig sjokkert. Hun kunne ikke tro det som sto der. Etter hvert som vi kom hjem på kvelden og fikk snakket litt om det så syntes hun ikke det var noe greit, forteller May Liss Knudsen.

Hun tok raskt kontakt med politiet og har anmeldt forholdet. Nå er instagramkontoen slettet.

– Grovt og drøyt

– Jeg la det ut på Facebook slik at all kan se hvor ille det er, og så tok jeg kontakt med politiet. Også de syntes det var grovt og drøyt, og de er jo borti litt av hvert, sier Knudsen.

Nå forteller hun at dattera og venninnene er bekymret for at innholdet skal bli spredt og delt videre.

– De syns det er skummelt fordi det er så mange som følger slike brukere på Instagram, og det kan være mange som tror på ryktene. De blir jo konfrontert med det og kikket rart på, så de syns ikke det er noe greit, sier hun og legger til:

– Jeg har kolleger som har barn i Sandefjord som også har vært inne på den siden, så det sprer seg jo veldig fort. Det er ikke bare et lite miljø som får se det, det er mange.

Politiet etterforsker saken

Politiet etterforsker nå saken. Kriminalsjef ved Larvik politistasjon Knut Vidar Vittersø, sier de har en anelse om hvem som står bak kontoen.

– Vi har en viss ide om hvem som står bak. Det er veldig mange likhetstrekk i forhold til tidligere saker, så det er sammenlignbare ting her, sier Vittersø, og viser til en lignende sak ved Thor Heyerdahl videregående skole, der sexsladder ble lagt ut i en såkalt «julekalender».

Vittersø ønsker ikke å svare på om de vet hvem vedkommende er.

Hvor går grensen for hets i sosiale medier og hvordan er strafferammen?

– Det å spre løgn og usannheter som skader noens rykte, det er en forbrytelse som rammes av straffeloven. Strafferammen ved ærekrenkelse bøter eller fengsel inntil to år. Det at det blir forbundet med navn og bilde gjør det mye mer alvorlig.

Politiet får stadig flere henvendelser som dreier seg om hets på sosiale medier.

– Slikt som dette, der en anonym person henger ut mange, det får vi heldigvis lite av. Men vi blir ganske ofte kontaktet av folk som føler seg uthengt på en eller annen måte i sosiale medier. Det er en utfordring i at det ligger en mulighet til å være anonym på sosiale medier.

May Liss Knudsen oppfordrer alle foreldre til å følge med i sosiale medier.

– De må være der. Det er ikke alltid ungene er ærlig og tørr å fortelle om det som skjer, og det er synd.