Hopp til innhold

Pelsdyrnæringen går til motangrep

RE (NRK): Viser fram mønsterbruk i Vestfold for å få politikerne til å skrinlegge planene om en styrt avvikling.

Mink på pelsdyrfarm i Re

NYSGJERRIG: Minken på gården i Vestfold er nysgjerrig og tillitsfull, skriver veterinæren i rapporten. Bildet er tatt på gården.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Jeg skrev i rapporten at dette er et mønsterbruk. Mange andre i landbruket klarer ikke å holde denne standarden på dyrehold, sier veterinær Per-Ole Tysland.

Veterinær Per-Ole Tysland

IMPONERT: Veterinær Per-Ole Tysland kaller pelsdyrgården et mønsterbruk.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Han har nylig vært på inspeksjon på minkgården til Axel Herman Holt på Ramnes i Vestfold. Dette er en av tre pålagte årlige inspeksjoner som skal gjøres av uavhengige veterinærer. Tysland er selv verken for eller mot pelsdyrnæringen, men mener det viktigste er at dyrene har det bra.

– Dyrene var runde og fine, og pelsen var blank og fin. I tillegg var minken tillitsfull og nysgjerrig. Alt dette er tegn på trivsel, sier Tysland.

Norges Pelsdyralslag håper sunne dyr og rene gårder bidrar til å snu det de mener er et galt inntrykk mange har av pelsdyrnæringen.

– Vi vil synliggjøre vår sak der vi kan. Vi inviterer både politikere og presse til gårdene våre slik at de selv kan se hva vi holder på med, sier informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdal.

Pelsdyrbonde Axel Herman Holt på gården

LEVER I UVISSHET: Pelsdyrbonde Axel Herman Holt vet ikke om han tør å satse videre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Psykisk terror

Pelsdyrbønder over hele landet raser etter at regjeringen i sin nye regjeringsplattform går inn for å avvikle pelsdyrnæringen innen 2024/2025. Beskjeden kom ett år etter at et flertall i Stortinget gikk inn for å fortsette pelsdyroppdrett i Norge.

– Jeg vil kalle det psykisk terror fra regjeringens side. Etter en lang utredning som endte med et stortingsvedtak om bærekraftig utvikling, følte vi at vi endelig kunne satse. Så kom sjokkbeskjeden i januar, sier Axel Herman Holt.

Pelsdyrbonden har rundt 1000 mink på gården, et antall som øker hver dag, for nå har valpene begynt å komme. Holt viser fram innredningen der han planla å bygge et nytt minkhus i sommer. Planene er skrinlagte, for han tør ikke å satse på at politikerne ombestemmer seg.

– Jeg kan risikere å sitte med en gjeld på flere millioner og tap av eiendomsverdi. I verste fall går jeg konkurs.

Minkpels

BLIR TIL PELS: Slik ser ferdig minkpels fra Holts gård ut.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Kompensasjonsordning

– Det er flere pelsdyrprodusenter som har drevet godt. Samtidig har vi sett for mange skader i norsk pelsdyrhold, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Han legger til at han håper regjeringen vil kunne legge frem et forslag til Stortinget om styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 1.1.2025 i løpet av året, og at det da trolig får et bredt flertall.

Jon Georg Dale

VILKÅR: – Det er slik at pelsdyrbransjen er veldig avhengig av de politiske rammevilkårene. Vilkårene kan endres etter valg, og det skjedde dessverre nå, sier landbruksminister Jon Georg Dale.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg skjønner at det er en veldig tung belastning for den enkelte produsent, og det gjør at jeg skulle gjerne vært det foruten, sier han. Dale legger til at regjeringen vil bidra til at avviklingsperioden blir forutsigbar.

Han sier at regjeringen nå jobber med å få opp en kompensasjonsordning som gjør at de bøndene som i dag driver med pelsdyr, ikke skal lide en «unødig stor last» ved avviklingen.

– Pelsdyrnæringen har lenge vært omstridt i Norge. Frp er blant partiene som har stått opp for norsk pelsdyrnæring. Samtidig har det politiske flertallet som har vært for pelsdyrnæringen, stadig blitt mindre. Det skyldes både spørsmål rundt dyrevelferd, og det å holde dyr i fangenskap for å produsere klær, sier han.