Å stryke bunadskjorta er noe som enkelte kanskje bare gjør denne ene gangen i året, og flere gruer seg for denne spesialøvelsen i ferdiggjøring av festantrekk.
– Dynk skjorta godt, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet en stund før du skal stryke den, sier daglig leder av Husfliden i Holmestrand, Nora Marie Sogn Wiik. Den kan gjerne ligge natta over.
Selv om bunad er et helårlig festantrekk, er det mange som nesten ikke bruker dette festplagget til andre anledninger enn på 17. mai.
– Når skjorta er klam og kald er det lettere å få den pen. De fleste har dampstrykejern i dag, og det reduserer faren for at det kan bli så varmt at skjorta blir brunsvidd, forklarer Sogn Wiik.
Les også:
Må strykes flere ganger
Bunadskjortene skal ha rundstrøkne armer, det vil si at det ikke skal være noen press.
– Det er noe av det viktigste. Den største feilen mange gjør er å starte prosessen for nær opp til anledningen da bunaden skal brukes, sier Sogn Wiik.
De fleste bunadsskjorter er laget av lin. De har den egenskapen at de, når de henges opp etter å ha blitt strøket, først tørker på utsiden og deretter inni.
– Den kan bli litt knudrete etter første stryking, så skal skjorta bli fin, må den strykes utenpå en gang til, sier hun.
Møllen er tilbake
Det er viktig at skjorta vaskes etter bruk før bunaden henges bort. Hele antrekket bør henges bort i en bomullspose.
Fram til 1950-tallet var klesmøll ganske vanlig i norske hjem og klesskap. Møllspist tøy var ikke ukjent. Tørrere hus og overgang til klær av bomull og kunstfiber førte til at møllen ble borte som et problem.
Nå er møllen på vei tilbake i klesskapet og salget av midler mot møll har tatt seg opp igjen.
For å unngå at bunaden er møllspist før den store dagen har Nora Marie Sogn Wiik gode råd.
– Det er lurt å anskaffe sedertreringer. De avgir en slags evigvarende lukt som sammen med bomull holder møllen unna bunadsskjorta.