Hopp til innhold

Gå naken under bunaden!

Skal du følge norske tradisjoner går du naken under bunaden på 17. mai. – Folk må gjøre som de vil, men da man begynte å bruke folkedrakt var dette vanlig, sier bunadsekspert.

Svingom

Skal du følge norske tradisjoner går du naken under bunaden 17. mai. Dette gjelder både for menn og kvinner, bekrefter Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Bjørn Sverre Hol Haugen

Bjørn Sverre Hol Haugen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vi har lenge visst, i alle fall har vi trodd at skottene går nakne under kilten. Nå viser det seg at nordmenn- og kvinner også gikk nakne under bunaden før i tiden.

– Undertøy er en relativt ny oppfinnelse som gradvis ble vanlig utover 1800-tallet. Mange bunader bygger på en draktskikk som er eldre enn dette, og da var det vanlig ikke bruke undertøy under, sier Bjørn Sverre Hol Haugen, som er bunadsekspert og forlagsredaktør for Norsk bunadsleksikon.

Truseløse tissa i veikanten

Ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt på Fagernes bekrefter de at man gikk truseløs under bunaden før i tida.

– Vi har hørt historier om kjerringer som gikk langs veien med stakk, stoppa opp, spredte beina og tissa i veikanten. Vi har ingen eksakt datering på disse, men det skjedde helt opp til rundt for 50 år siden, sier Bodil Enger, som er fagkonsulent ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Penisholder (PH)

En penisholder fra utstillingen Finstemte kvinnfolk på Norsk Folkemuseum.

Foto: Norsk Folkemuseum

Instituttet har 7000 registreringer av forskjellige typer undertøy fra den gangen det ble mer vanlig å bruke undertøy.

– Datering er veldig vanskelig, men vi vet at bruk av undertøy generelt kom med det vi kaller for kjolemoten, altså i siste halvdel av 1800-tallet.

Hun forteller at det man den gangen begynte med å bruke enkle former for undertøy.

– Damene brukte hvite underbukser i bommullslerett, serker, underliv og linnet. De var gjerne pyntet med ulike påsydde blondekanter. Ofte hadde de engelsk søm og heklekanter. Disse var veldig vide og gikk godt nedpå låret, gjerne helt ned til knærne.

Penisholdere for menn

På samme tid var det vanlig at mennene hadde på seg penisholdere under bunaden.

– Vi har registrert forskjellige typer penisholdere (PH) rundt om i landet. Dette var et liten trekantet tøystykke som de knyttet rundt livet og puttet utstyret oppi.

Ull-underbukse

Denne ull-underbuksa ble antakeligvis brukt sammen med en PH. Da var undertøyet komplett.

Foto: Norsk institutt for bunad og folkedrakt

Engen forteller at man vet lite om norsk undertøyshistorie fordi det har vært så fortidd og snakket om som «det unevnelige».

– Penisholdere til mannfolk har vært et ikke-tema, man pratet aldri om dette og det har ikke kommet frem i dage før i nyere tid at slikt ble brukt. Det er ikke godt å vite hvorfor, PH var helt vanlig å bruke under bunaden før i tiden.

Enger har også registrert ei ullunderbukse, åpen i skrittet men sydd sammen øverst i livet foran og bak som skulle supplere PH-en.

– Antakeligvis brukte mennene denne i tillegg til PH-en, så var antrekket komplett. Bruken av denne finner vi først og fremst på landsbygda, og kanskje i områder med en del kulde. En måtte jo holde varmen som best en kunne.

Bunadsskjorte = underbukse

Er du av den bluferdige typen som absolutt ikke beveger deg utendørs uten undertøy på selveste nasjonaldagen, ikke fortvil. Du kan likevel følge norske tradisjoner ved, for eksempel, å brette skjorta opp som en stor underbukse mellom beina. Om den er lang nok, da, og om du er mann.

Mamelukk

Mamelukk med to «strultar» (føtter) fra Inderøy i Nord-Trøndelag.

Foto: Norsk institutt for bunad og folkedrakt

– Før i tiden var mannsskjortene så lange at de kunne brettes oppover fra begge kanter og brukes som ei slags stor underbukse under bunaden. sier Haugen.

Muligens får du enda bedre bruk for disse vaskerådene om du velger å gjøre det slik: