Øynene opp for torget!

Kunstner Mats Skjævesland Vium har laget en videoinstallasjon hvor 400 øyne ser utover torget på Notodden. Intensjonen er at folket skal få øynene opp for torget.

Kunstprosjekt. 400 øyne

Lyskupler som øyne: Med bruk av tre videoprojektorer som spiller av film på lyskuplene, dannes det 400 øyne som beveger seg i forskjellige retninger.

Foto: Henrik Are Mogensen

– Det burde være en plass som inviterer både barn, ungdom og voksne. Et sted hvor man kan møte på folk, mener Mats Skjævesland Vium.

Slik ser ikke folk på torget på Notodden i dag. Flere forbipasserende som NRK har pratet med forteller at de synes det er mye biler og at det er trist at torget brukes opp på parkeringsplasser. Likevel forstår de at det er mangel på parkeringsplasser som er grunnen.

Notodden torget

Notodden torg: Slik ser torget på Notodden ut. 24 parkeringsplasser tar mesteparten av plassen.

Foto: Skjermdump fra Mats Vium sin youtube-video.

For 24 parkeringsplasser inntar mesteparten av dagens torg, med unntak av et par benker. Slikt skal ikke et torg se ut mener Vium. Derfor har han laget dette kunstverket hvor 400 øyne kikker utover Notodden torg.

– Jeg vil at folk skal gjøre som øynene, nemlig å se utover torget og bli bevisst på hva det er i dag. Er det slik folket vil at torget sitt skal se ut?

Mats Skjævesland Vium. Kunstprosjekt 400 øyne

Mannen bak øynene: Kunstner Mats Skjævesland Vium har laget 400 øyne som ser utover torget på Notodden.

Foto: Henrik Are Mogensen

Vil ha lekeplass

Tone Marit Tesdal, seniorkonsulent i Notodden Utvikling AS, liker prosjektet.

– Det er et spennende og viktig fokus, og torget er faktisk noe vi i Notodden Utvikling jobber med.

– Vi vil ha en lekeplass. Vi vil gjerne at barn skal ha lyst til å dra til torget. Da vil de også dra med seg foreldrene, sier Tone Marit.

Tesdal sier at dette kun er et av tiltakene de vil gjøre. De vil også at torget skal appellere til flere enn barn og barnefamilier. Akkurat hva det skal være er enda er uvisst, ettersom de kun er i begynnelsen av planleggingsfasen, forteller Tesdal.

Samlingssted

Vium er positiv til at det er planer for torget, og mener at Notodden utvikling er nødt til å legge til rette for ulike ting en kan gjøre, slik at flere type menneskegrupper vil benytte seg av torget.

– Jeg vil at folk skal kunne ta seg en kaffe, barn kan leke, og folk kan møtes for å prate. Et sted for alle og enhver, og at det skal være et attraktivt samlingssted.