Hopp til innhold

Opereres for prostatakreft med robot

TØNSBERG (NRK): – Positivt for både pasienter, og dagens og fremtidens kirurger.

Mann opereres ved hjelp av en operasjonsrobot.

OPERASJON: NRK var med på den første operasjonen med robot på Sykehuset i Vestfold.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Flere av landets sykehus har begynt å ta i bruk operasjonsroboter. Onsdag denne uken var første gang en pasient ved Sykehuset i Vestfold ble operert ved hjelp av robotarmer.

Pasienten ble operert for prostatakreft. Men roboten kan brukes ved flere forskjellige typer inngrep.

– Mer presis kirurgi

Fire fjernstyrte armer blir en forlengelse av kirurgens armer, og en skjerm gir kirurgen et oversiktlig, tredimensjonalt syn inni pasienten.

Håpet er at roboten kan føre til færre belastningsskader på kirurgene.

– Den gir oss mulighet for mer presis kirurgi, vi ser bedre. Og den gjør arbeidsstillingen for kirurgen mye mer behagelig. Vi håper å ikke slite ut kirurgen så fort, beholde de erfarne kirurgene i jobb lenge og unngå belastningsskader, sier Rune Sandbu.

Han er avdelingssjef ved kreft- og kirurgiavdelingen ved Sykehuset i Vestfold.

Selv om roboten er til god hjelp, er det fortsatt kirurgen som sitter i førersetet. Kirurgens hender er imidlertid byttet ut med lange, tynne gripeklør som lettere kommer til på mindre plasser.

– Kortere sykehusopphold

Roboten skal også føre til bedre og mer presise inngrep, noe som er positivt for pasientene.

– Et kvalitativt bedre gjennomført inngrep gir færre blødninger og unødig vevsskade slik at pasienten vil merke mindre smerter i ettertid og raskere restitusjon. Det igjen kan føre til kortere sykehusopphold, sier seksjonsleder Stein Øverby ved urologiseksjonen til sykehusets hjemmeside.

Overlegen ved urologisk avdeling, Sven Løffeler, tilføyer at roboten også gjør det lettere å lære opp nye kirurger, siden alt er godt synlig på skjermen.

– Man kan vise på millimeternivå hva man gjør, sier han.

Roboten, ved navn da Vinci XI, skal brukes ved flere typer urologiske, gastrokirurgiske og gynekologiske kikkhullsoperasjoner, som inkluderer operasjoner av blant annet prostata, nyrer, endetarm og livmor, opplyser sykehuset.