Hopp til innhold

Ønsker ny giv for norske poteter

Halvparten av potetene vi spiser i Norge er importert. Det vil Bjertnæs Salat AS gjøre noe med. Nye sorter er på trappene.

Poteter

Her er noen de 17 potetsortene som er dyrket på prøvefeltet i sommer.

Foto: Helena Rønning / NRK

Denne uka startet Bjertnæs AS på Nøtterøy innhøstingen av poteter for første gang på mange år.

Det at Norge importerer halvparten av alle potetene vi spiser, har motivert salatbøndene til å dyrke poteter, slik at andelen kan øke.

Åsmund Bjertnæs

Åsmund Bjertnæs ønsker starter ønsker å levere norske poteter hele året.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Vi registrerer at matinteressen øker i vårt samfunn. Det er bra. Samtidig ser vi at importandelen øker i butikk. Det er ikke nødvendig. Vi kan dyrke mer mat i Norge og det skal vi bidra til, forteller Åsmund Bjertnæs.

Han peker ned på jordet der den nye potetplukkemaskinen går for fullt for første gang i dag. En dansk maskiningeniør er på plass for å gjøre de siste fininnstillingene som skal til.

– Vi skal bruke den jorda vi har og dyrke mer mat på den. Det er kjempemuligheter her, fortsetter han.

I år dyrkes sortene Asteriks og Folva som skal ut i butikk. Samtidig har de et prøvefelt med 17 ulike sorter poteter.

Med på laget i startfasen har de med seg medeier Øystein Hoel, produktsjef settepotet i Strand Unikorn, Hans Arne Krogsti og potet-fordeler Kirsten Topp.

– Vi jobber kortsiktig og langsiktig. Folva og Asteriks vil vi prøve å få helårsleveranse på i år og i årene som kommer. Men, sammen med potetforelder Kirsten Topp ønsker vi å krysse fram nye gode sorter for Norge.

Hans Arne Krogsti fra Strand Unikorn, viser frem potetene som er dyrket på prøvefeltet i år.

20 000 nye sorter

Potetforedler Kristen Topp fikk en pose med frø fra Holland i vinter. Frøene har potensial for å skape 20 000 nye sorter poteter. Men det er mye prøving og feiling som skal til for å finne de rette egenskapene.

Kirsten Topp

Kirsten Topp er potetforedler og har inngått et samarbeid med Bjertnæs og Hoel. I løpet av 15 år regner de med å ha krysset frem nye sorter som kan passe norske kjøkken.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Når jeg lager nye sorter tenker jeg på poteter som kan være aktuelle for hele verden. Bjertnæs og Hoel vil hjelpe meg med foredlinga i det praktiske og jeg står for det faglige.

– Men er ikke potetsalget på vei ned?

– Jo, dessverre så spiser vi færre poteter. Lavkarbo-bølgen kan være en årsak til det, men vekten i befolkningen har ikke gått ned. Så jeg tror at med et større mangfold av poteter som har ulike egenskaper på kjøkkenet, vil vi spise flere poteter. Det er slike sorter vi ønsker å utvikle her, sier hun med stor iver.

Flere sorter er veien å gå

– Dette betyr kjempemye, sier salgskonsulent i Bama, Harald Nesset.

– Det er mer og mer fokus på lokalmat, og det er dumt at vi importerer poteter fra Frankrike når vi kan dyrke de her.

Hans forklaring på at vi importerer så mye poteter er at Norge bare har dyrket noen få sorter. Storkjøkken og restauranter har ønsket seg andre sorter. Og når det ikke dyrkes store kvanta her blir de for dyre, og det er billigere å kjøpe fra utlandet.

– Men nå merker vi at flere og flere ønsker norske produkter, også mannen i gata, fortsetter han. Hvis vi klarer og få til en stor bærekraftig produksjon i Norge vil prisene gå ned her også. Den produksjonen Bjertnæs har satt i gang er et viktig bidrag til det.

Delikatesse

Kjøkkensjef på Engø Gård er fornøyd. Han har vært med på å bestemme hva slags potet Bjertnæs skal dyrke i årene som kommer.

Jonas Nåvik

Kjøkkensjef på Engø gård, Jonas Nåvik, har en rett på menyen som nesten bare består av Folva-potet fra Nøtterøy.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Jeg ønsket meg en potet som var liten, kokefast og med tynt skall og god smak, forteller han.

Det har han fått og tre dager i uka drar han selv ut å plukker potetene selv før jobb.

– Det betyr mye for oss å kunne være med å videreføre norsk mattradisjon. Og det er klart at du får en helt annen respekt for råvaren når du høster den selv, og ikke bare får den levert på døra i en hvit kasse fra Bama, forteller Jonas med iver i stemmen.

Potetretten på Engø Gård

Jonas Nåvik har en egen rett på menyen som nesten bare består av potet. 80 % av gjestene synes den smakte best.

Foto: Helena Rønning / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog