Ønsker bedre rammevilkår for industrien

– Manglende avklaring om rammevilkår i industrien, svekker norsk konkurranseevne, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen. Nå ber både Høyre og LO i Telemark regjeringen om å gi industrien rammevilkår som gjør internasjonal konkurranse mulig.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen

Direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, mener Norge må få like vilkår for å etablere og drive datalagringssentre.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

LO-leder i Grenland, Wenche Tveitan sier at hun er skuffet over regjeringens industripolitikk, og særlig at det tar så lang tid å få svar på om staten kan gå inn med garantier.

– Det landet som gir den beste garantien, den får også investeringen, så enkelt er det.

Wenche Tveitan

LO-leder Wenche Tveitan er skuffa over regjeringa.

Foto: NRK/ Anne Lognvik

Tveitan viser til at andre land i EU, blant dem England og Frankrike, gir statsgarantier som sørger for investeringer i industrien.

– Må få like rammebetingelser

I helgen fikk også statsminister Erna Solberg spørsmål om statsgarantier da hun var på årsmøtet til Telemark Høyre. Heller ikke Solberg kunne gi et svar.

– Hvis vi vil ha flere bedrifter, så må noen investere i de bedriftene, sa Solberg under årsmøtet.

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland er opptatt av å få redusert elavgift for etablering av datalagringssentre.

– Vi mener at Norge må få like rammebetingelser for etablering og drift av store datasentre som nabolandene våre. Vi mista Facebook til Sverige, Norske Opera etablerte seg på Island, og Google i Finland, alle på norsk fornybar energi, sier Bergsland.

Steinar Bergsland

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, er opptatt av å få redusert elavgift.

Foto: ANNE LOGNVIK / NRK

Solberg svarer at avgiftsvedtak må fattes i budsjettet, og at regjeringen vil behandle spørsmålet om å gi et nytt fritak i elavgiften.

Svekker norsk konkurranseevne

Direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen fra Rjukan mener at manglende avklaring på disse spørsmålene svekker norsk konkurranseevne:

– I England for eksempel, kan en som ønsker å investere få en garanti fra det engelske finansdepartementet, som bidrar til at man får en gunstigere rente, og da har man en fordel fremfor de som ikke får en slik garanti.

– Det er nok en landskamp mellom ulike land når det gjelder å trekke til seg industriinvesteringer. Den landskampen bør vi være med på, industrien er et viktig fundament i et lands økonomi.

Ordfører Steinar Bergsland og statsminister Erna Solberg diskuterer redusert elavgift for datalagringssenter.

Hør ordfører i Tinn Steinar Bergsland diskutere industripolitikk med statsminister Erna Solberg i videoen over.