Nytt påbud for deg på MC og moped

Påbudet har vært gjeldende for bilister i flere år. Nå må også motorsyklister og mopedister huske det samme.

Motorsykkel illustrasjonsbilde

Fra neste år av må du ha en refleksvest liggende i motorsykkelen og mopeden. (illustrasjonsbilde)

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Refleksvest

Forslag om bruk av vest under kjøring har også vært ute på høring, men usikkerhet rundt den faktiske effekten av et slikt påbud, gjør at Vegdirektoratet ikke velger å foreslå et slikt påbud per dags dato, opplyser Statens vegvesen.

Foto: Scanpix

Fra 1. januar neste år må du ha med refleksvest om du kjører MC eller moped.

– Vesten skal brukes ved nødstans slik at føreren blir synlig langs veien, opplyser Statens vegvesen.

Påbudet gjelder også ATV-er som er registrert som moped eller motorsykkel.

– Når mopeder og motorsykler får nødstans, vet vi at det dårlig med lys og lite refleks på de kjøretøyene. På den måten kan det være gunstig å ha på seg en refleksvest hvis en blir stående, sier Klaus Ottersen. Han er leder av kjøretøyenheten ved Statens vegvesen i Vestfold.

Les også:

– Like farlig

Det var i mars 2007 at det ble påbudt å ha en refleksvest lett tilgjengelig i bilen.

– Det har vært et ønske om å få det på alle kjøretøy, slik at det blir likt for alle. Det er like farlig å stå langs veien om du stopper med en moped som det er hvis du stopper med en bil, om du først blir stående i kjørebanen, sier Ottersen.

Distriktsleder for Utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, Tor Egil Syvertsen, sier det er viktig å bruke refleksvest om du blir stående i veikanten. Han har inntrykk av at de aller fleste bilistene er flinke til å ha en slik vest liggende i bilen.

– Jeg tror også dette er noe som følger med ny biler, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Morten Hansen.

Morten Hansen Norsk Motorsykkel Union er for det nye påbudet. Han understreker at det ikke er snakk om at motorsyklistene og mopedistene må ha på seg vesten når de kjører.

Foto: NMCU

Designet en minivest

Generalsekretær Morten Hansen i Norsk Motorsykkel Union (NMCU) syns det nye påbudet er helt uproblematisk.

– Det som kunne vært vanskelig, er at det er liten plass under salen på en del av syklene. Men vi fikk designet en CE-godkjent minivest for motorsykler, sier han og fortsetter:

– Den er så liten at den får plass i en A6-pose. Det er på størrelse med en Iphone og får plass i alle motorsykler. Den passer også for mopedførerne og kan kjøpes hos MC-forhandlerne. Men du kan selvfølgelig skaffe deg en vanlig vest om du vil det.

Minivest.

Slik ser minivesten ut.

Foto: NMCU