Hopp til innhold

Nytt kaffefenomen i Norge: – Mange får en aha-opplevelse

Hva med å bestille en «Kaffe på vent»? Det er en ny måte å spandere en kopp kaffe på til en som ikke har så god råd som deg selv.

Lise Smørsgård.

Sitt Ned Kunst og kafe startet opp med «Kaffe på vent» på tirsdag og er blant de første i Telemark, forteller Lise Smørsgård.

Foto: Roald Marker / NRK

Med rekordfart har fenomenet spredd seg fra Italia og utover hele Europa. Selvfølgelig via Facebook og andre sosiale medier.

Mandag åpnet en kafe i Oslo med dette. Sitt Ned kunst og Kafe i Skien ville ikke være dårligere, og kom i gang med tilbudet på tirsdag.

– Kundene er veldig positive til dette, sier leder Lise Smørsgård. Mange spør hva plakaten «Kaffe på vent» betyr, men når vi forklarer, får mange en aha- opplevelse. Allerede nå er det ti stykker som vil spandere en kopp kaffe på de som har litt mindre å rutte med.

Henger kvitteringen på en tavle

Karina Øijord.

– Fin ide, sier Karina Øijord mens hun koser seg med kaffen.

Foto: Roald Marker / NRK
Kaffe på vent.

Kundene blir møtt av dette skiltet på disken til Sitt Ned.

Foto: Roald Marker / NRK

Den som vil spandere på andre tar rett og slett kvitteringen sin og henger den på en tavle, hvor så neste kunde kan levere den i kassa og få en gratis kopp.

Karina Øijord benyttet seg av tilbudet og sitter ved et av bordene og nyter en gratis kopp kaffe.

– Det er ikke alltid jeg har så mye penger og da er det greit å stikke inn på Sitt Ned og slappe av med en kaffe, sier hun.

– Hvordan fikk du greie på det?

– Jeg så den plakaten og tenkte at jeg kunne spørre om å få en. Det er en veldig god ide, sier hun mens hun tar en ny slurk kaffe.

– Det handler om gjestfrihet

På gata er det ikke mange som har hørt om dette, men straks NRK forklarer, lyser de opp og synes dette er en god ide.

Rida Nana hadde heller ikke hørt om «Kaffe på vent» før NRK forklarer.

– Det er jo kjekt, det handler jo om gjestfrihet. Det kunne jeg tenke meg å gjøre og det er en hyggelig overraskelse til nestemann, sier han og ler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sitt ned.

Lappene henger allerede tett på Sitt Ned.

Foto: Roald Marker / NRK

– Kanskje det blir så populært at vi bare må

På Mamis kafe spør vi daglig leder Lene Maria Bomhoff om hva hun synes om ideen.

– Dette er jo helt nytt så jeg har ikke tenkt mye over det. Men vi spanderer jo kaffe og vafler på dem som går rundt og soper gatene og plukker søppel.

– Hva hvis alle de andre kafeene starter opp med dette?

– Vet du hva, det aner jeg ikke, men kanskje det blir så populært at vi bare må.

– Det var driftslederen vår som så dette på nettet på mandag kveld og vi ansatte synes det passet godt inn i vårt konsept, sier Lise Smørsgård på Sitt Ned.

– Hva om dere nå får kafeen full av folk som bare sitter og drikker gratis kaffe?

– Det vil ikke skje, og om noen få gjør det er det greit. Dessuten vil det fortsatt komme folk å spise maten her på Sitt Ned. Den er altfor god til å la vær, ler hun.

Lene Maria Bomhoff.

– Vi spanderer allerede gratis kaffe på dem som feier og rydder gatene i skien, men må kanskje vurdere «Kaffe på vent», sier Lene Maria Bomhoff på Mamis

Foto: Roald Marker / NRK


Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark