Nå øker elgfaren

Og står den rett foran deg i veien, har du ikke lange tiden på å stoppe.

Stor elgfare

Skiltet om elgfare står der av en god grunn.

Foto: If

Overgangen fra september til oktober, betyr også at sannsynligheten for å kollidere med elg er høyere enn ellers. Flertallet av sammenstøt med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene, skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding.

– I oktober kan elgjakten være med på å skremme dyrene ut på veiene. Samtidig er elgen i bevegelse på grunn av brunsttid, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd, sier Ottar Jensen, bilskadesjef i If.

Han råder bilister til å følge skiltingen, kjøre aktsomt og holde blikket høyt. I tillegg ber han folk tilpasse farten etter forholdene.

Les også:

Du må reagere fort

Elg over vegen

Skjer dette i 80-sonen, har du kort tid på å reagere.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

I jaktåret 2013/2014, som går fra 1. april til 31. mars året etter, ble over 5200 såkalte hjortedyr påkjørt av bil. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 934 av disse var elg, 3618 rådyr, 689 hjort og fire villrein.

Er du ute og kjører i 80-sonen, og en elg løper ut i veien 20 meter foran deg, har du kun ett sekund på å stoppe.

«De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet» skriver If i pressemeldingen.