Nå kommer høljeregnet

Mandag er det ventet intense regnbyger, med så mye som 20–40 mm på relativt kort tid.

Regnskur

Finn frem støvler og paraply, i morgen skal det hølje ned.

Foto: Ståle Frafjord

I morgen tidlig kommer regnet og tordenbygene, og i løpet av seks timer er det ventet opp mot 40 mm regn enkelte steder.

Regnværet vil nå Agder-fylkene først, i tretiden natt til mandag. Ved sekstiden mandag morgen vil de første bygene gjøre seg gjeldende i Telemark. Vestfoldingene kan slå opp paraplyen ved nitiden, og i Buskerud kan du sette frem støvlene til lunsj.

– I begynnelsen vil det være ganske lette byger, men så tar det seg opp, og da er det ventet intense byger, over relativt kort tid, opp mot 40 mm enkelte steder. Det er mye, og spesielt når det kommer så mye på bare noen timer, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt.

Lunefulle fronter

Helt sikre er de likevel ikke, meteorologene. For denne fronten som er varslet å komme innover Sør-Norge i morgen, den ligger i Nordsjøen og strekker seg fra Island og sørover mot Frankrike.

Mariann Kløverød Foss

Statsmeteorolog Mariann Foss vurderer fronten i Nordsjøen fra time til time.

Foto: Marit Hommedal

– De beveger seg ikke mye, disse frontene, så det er vanskelig å varsle. De kan ligge stille lenge, for så å plutselig bevege på seg. Og det er ikke alltid de går den veien vi har varslet, sier Foss.

Men hun og kollegene på instituttet er ganske sikre på hva som kommer i morgen.

– Vi sammenligner data fra fire forskjellige modeller, og er ganske sikre. Men de disse frontene er lunefulle, uforutsigbare, sier hun.

Oversvømmelse på Ring 2, i Griffenfeldts gate ved krysset mot Uelands gate

Oslo: Oversvømmelse på Ring 2, i Griffenfeldts gate ved krysset mot Uelands gate 26. juni i år. Da kom det 44,5 mm på en time. Så ille blir det neppe på mandag.

Foto: Jonas Dixon Østhassel / NRK

Utover ettermiddagen roer det seg godt ned. Trolig blir det gløtt av sol på kvelden.

Flomvarsel

NVE har sendt ut flomvarsel for Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark og Oslo.

Varselet gjelder spesielt indre strøk på Østlandet.

Vannføringen vil kunne øke raskt i mange mindre elver og bekker. Kraftige regnbyger kan gi lokale oversvømmelser. Tettbygde strøk vil være spesielt utsatt. Det er stor usikkerhet knyttet til både hvor nedbøren vil falle og hvor mye som vil komme, skriver NVE i flomvarselet.