Hopp til innhold

Nå kommer hoggormen frem

Etter måneder med dvale våkner hoggormen til liv. Varme og solskinn lokker ormen frem. – Det er på denne tiden av året det er størst sjanse for å se hoggorm, sier zoolog Roar Solheim.

Hoggorm
Foto: Sebastian Mortes Haugom

– Nå er det paringstid. Og dessuten bytter ormen skinn på denne tiden. Den er avhengig av sol og gode temperaturer for å varme opp kroppen etter vinteren, sier Roar Solheim.

Solheim er zoolog og jobber ved Naturmuseet ved Universitetet i Agder. Zoologen sier den uvanlig snørike vinteren på øst- og Sørlandet ikke påvirker ormen i særlig grad.

– Det vil ikke være mindre orm på grunn av all snøen. Snøen isolerer, så slik sett kan det ha hjulpet ormen, sier zoologen.

Ifølge Solheim er det størst sjanse for å møte på orm i solfylte skråninger, eller i steinur.

– På steder der ormen kan sole seg å få varme fra solen.

Zoologen får støtte fra biolog i statens naturoppsyn Per Espen Fjeld. Fjeld sier lite vegetasjon kombinert med kalde netter får ormen frem i lyset.

– Spesielt i sola på formiddagen kan det være gode muligheter for å se hoggorm. Den ligger og tiner opp etter natta. Dessuten er det paringstid. Det gir mulighet for å se flere orm sammen, sier Fjeld.

Sebastian Mortes Haugom traff denne hoggormen da han var på tur med en skoleklasse ved Skien Fritidspark. Han satte mobilen ned og filmet ormen.

Bitt av orm

Både Roar Solheim og Per Espen Fjeld har tidligere blitt bitt av hoggorm.

Hvis den biter er du ikke i tvil. Det kjennes mye sterkere enn et vepsestikk, sier Solheim.

Han ble bitt da han holdt en hoggorm i hendene. Ormen kastet seg rundt og bet ham flere ganger hånda.

– Jeg gikk til lege og fikk medisiner mot eventuelle allergiske reaksjoner. Men da jeg var på apoteket litt senere besvimte jeg. Etterpå kjente jeg sterke smerter i korsryggen.

Solheim ble kvalm og den ene armen hovnet opp. Han ble innlagt på sykehus.

Roar Solheim

Zoolog Roar Solheim ber folk om å la hoggormen være i fred. – Ta et bilde, eller sitt å se på den, sier Solheim.

Foto: NRK

– Det er viktig å oppsøke lege hvis man blir bitt av hoggorm. Det kan være farlig. Men i det store og hele er ikke hoggorm farlig. Den er sky, og vil aller helst vekk hvis den blir oppdaget av mennesker.

– Ta et bilde

Solheim og Fjeld ber folk som ser hoggorm om å la ormen være i fred.

– Se på den, eller ta et bilde. Men la den være i fred. Den er fredet, og gjør ingen skade. Hvis den skulle dukke opp i nærheten av en barnehage eller et annet sted den ikke burde være så ta den bort. Frakt den noen kilometer av gårde og slipp den ut, sier Roar Solheim.

– Hoggormen er noe av det flotteste og mest spennende vi har i norsk natur. Ta deg tid til å se på den. Hold deg på en meters avstand så er du veldig trygg, sier Per Espen Fjeld.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark