Hopp til innhold

– Vi feirer jul vi også

Familien Ali på Herøya er sunnimuslimer, men tar del i de kristne juletradisjonene. Familien mener det er viktig at den kristne tradisjonen blir opprettholdt.

Familien Ali

Shakewan Sherzad Ali (t.v.) og Schima Mutafer vil ikke at datteren skal føle seg utenfor i det norske samfunnet, og feirer jul sammen med datteren Selma. De mener det dessuten handler om respekt for andres kultur og religion.

Foto: Anita Moland / NRK

– Vi bor i Norge, så her må vi være med og respektere andres kultur og religion, sier far Shakewan Sherzad Ali.

Debatter om skolegudstjenesten har nærmest blitt en adventstradisjon. Human-etikere snakker varmt om å legge ned tradisjonen med skolegudstjenester, og Elevorganisasjonen mener mange elever føler seg ekskludert når de andre går i kirken.

– En selvfølge

For familien Ali er det en selvfølge at barn skal få delta i juleforberedelsene, akkurat som mamma Schima Mutafer gjorde da hun vokste opp.

– Jeg var også liten da jeg vokste opp i et europeisk land, og deltok i juleforberedelsene på skolen, sier Schima.

– Hva tenker du da om at enkelte nekter barna sine å delta i skolegudstjeneste?

– Jeg synes det er feil. Ingen har rett til å si til barnet mitt at det ikke ha lov å gå i kirken.

– Selma skal ikke føle seg utenfor

Shakewan Sherzad Ali

Shakewan Sherzad Ali tror kunnskap om andres religion er viktig.

Foto: Anita Moland / NRK

Shakewan Sherzad Ali var to år da familien rømte fra Saddam Husseins regime i Irak i 1991. Etter to år i Moskva flyktet familien videre til Tyskland. Shakewan var 10 år da han kom til Norge.

Nå er han 23, gift med Schima og far til Selma på tre og et halvt år. For Schima og Shakewan er det viktig at Selma ikke skal føle seg utenfor.

– De har julekalender på skolen. Det synes jeg hun skal få være med på. Onkel og tante har kjøpt gaver til henne, og det samme har vi gjort, så hun ikke føler seg utstøtt. Vi feirer jul vi også, og jeg synes vi skal være med på det, så de skal forstå hva kristendommen er, og hvordan vi muslimer er, så barna kan se forskjellen. Jeg synes vi skal lære alt om alle andres kultur og religion, sier Shakewan.

– Spennende å lære om andre religioner

– Hadde det ikke vært greit om dette ikke ble blandet inn i skoleverket?

– Jeg synes det var helt greit for min del. Vi hadde KRL (Kristendoms-, religions- og livssynskunnskap) den gangen. Der lærte vi om alle religioner. Jeg syntes det var veldig spennende, sier Shakewan.

– Hvorfor er det så viktig å lære om andres religioner?

– Det er mye som er felles for kristendom og islam, og derfor kan vi minske konflikter rundt det, sier Shakewan.

Som taxisjåfør er førjulstida ekstra travel for Shakewan, og ikke alle tradisjoner er like viktig å ta del i – julebordstradisjonen kan han klare seg uten.