– Bare for et par dager fikk vi en diger bestilling fra Jessheim. Og en fra.. ikke Larvik. Men ... Lavik, var det. Jeg vet ikke hvor det er, men vi sender over hele landet.
Helt utsolgt
Kjøtthandler Keran Kacar i Drammen gliser fornøyd over salget av halalpinnekjøtt. I bakgrunnen hviner kjøttsaga og gir gjenklang i flislagte vegger. Den siste biten med halalpinnekjøtt blir stykket opp, og så er det tomt. Helt tomt.
– Det er ikke mulig å skaffe mer. Alt er borte. Det er blitt utrolig populært etter at vi startet med dette i 2007. Vi har hatt en økning hvert eneste år.
I fjor solgte han tre tonn pinnekjøtt. I år har det flatet ut litt, men det skyldes først og fremst at han har renovert butikklokalene og har hatt dårligere lagerkapasitet. For neste år er planen klar.
– Fire tonn bør være mulig neste år. Det er absolutt marked for dette, sier Kacar. Som hver eneste høst drar til Gol for å kjøpe kommende juls pinnekjøtt i levende live.
– Jeg har med min egen halalslakter. Dyrene blir bedøvd og så blir de strupeskjært slik at blodet kan renne av dem. Det er viktig at lammene er i live når vi gjør dette. Og så leser vi velsignelsen over dem.
Trenger tips
Kacars Kjøttforretning i Drammen er blitt en av de virkelig store leverandørene av halalpinnekjøtt i Norge. Keran Kacar får heller ikke konkurranse fra de store kjøttaktørene.
– Nei, vi har ikke dette i vårt sortiment, markedet er nok litt for lite for oss, sier Nina Bye Larsen, markedssjef i Nortura Storkjøkken og servicehandel.
Men et par dører lenger nedenfor Kacars Kjøttforretning i Drammen, holder en annen stor aktør slaktehus.
– Pinnekjøtt blir stadig mer populært i innvandrermiljøene, sier pølsemaker Ivar Myhre i Kjøtthallen i Drammen.
– Innvandrere, særlig muslimene, kommer etter i økende grad. De spiser jo lam hele året, men etter at de har fått pinnekjøtt hjemme hos nordmenn, har appetitten på dette økt. De må nok få noen tips over disken her, for dette er en uvant måte for dem å tilberede kjøtt.
– Hva er det viktigste du forteller dem?
– At pinnekjøttet ikke skal kokes. Det skal vannes ut og dampes.
Ikke blod
Ivar Myhre forteller at salget av halalpinnekjøtt fra Drammen går til hele landet. Ikke minst vil vestlendingene ha den urnorske delikatessen med halalstempel.
– Bare i Rogalandsområdet kunne vi sikkert ha solgt ett tonn halalpinnekjøtt dersom vi hadde klart å skaffe nok.
Pinnekjøttkunde Kjell Gurvin roter i lommeboka og finner fram bankkortet.
– 1310 kroner? Ja, det er en helt ok pris. Vi er tross alt åtte personer som skal bli mette, smiler han.
For Gurvin, som har røtter i Sogn, er pinnekjøttet en helt naturlig del av jula. De siste høytidene har han satset på halalpinnekjøtt. I år slår han til med to hele sider av sau.
– Kjempegod smak. Vi er så fornøyde med dette. Og det er i alle fall ikke noe blod igjen i kjøttet. Helt perfekt, sier Gurvin, og slenger plastsekken med halalpinnekjøtt over skulderen.
– Dette blir en suksess. Særlig hvis du har litt rosmarin i vannet.
Pinnekjøtt til 30
I Kakcars Kjøttforretning er dørene i ferd med å låses for kvelden. Siste flis med halalpinnekjøtt er ekspedert. Det eneste som er igjen, er pinnekjøttet som den tyrkiske familien skal bruke på hjemmebane.
– Om jeg spiser pinnekjøtt? Klart det. Kona mi er veldig god til å lage pinnekjøtt. Og jeg har hatt 30 muslimske venner på pinnekjøttmiddag.
– Hva synes de, da?
– At det er godt. Det er i alle fall det de sier.